Україна не має підтвердження, що «зернову угоду» між РФ, Туреччиною і Катаром реалізують - посол

Україна не має підтвердження, що «зернову угоду» між РФ, Туреччиною і Катаром реалізують - посол

Укрінформ
Україна наразі не має підтвердження, що запронована Росією тристороння угода з Туреччиною і Катаром про відправлення 1 млн тонн зерна до найбідніших країн буде реалізована.

Про це заявив посол України в Туреччині Василь Боднар на пресконференції на тему: «Зустріч Путіна та Ердогана: підсумки й рішення для України» в Медіацентрі Україна – Укрінформ, передає кореспондент агентства.

Дипломат зазначив, що тристороння ініціатива Катар-Росія-Туреччина опрацьовується вже кілька місяців, Україна має проєкти документів, які пропонувалися російською стороною. За його словами, це спроба Росії вийти з гуманітарною ініціативою і замінити «зерновий коридор» своїми пропозиціями.

«Якщо раціонально на це подивитися, то це пропозиція про 1 млн тонн зерна, яка ніяким чином не замінить ті обсяги, які постачалися в рамках «зернового коридору». Як було сказано президентом Ердоганом, при обговоренні питання відновлення «зернового коридору» ця ініціатива мала б право на життя. Але конкретно ми поки що не маємо підтвердження, що ця ініціатива буде реалізована і що вже укладено відповідний документ між сторонами», - сказав Боднар.

Читайте також: «Зернову угоду» треба відновити без виконання додаткових умов РФ - посол Боднар

Він також поінформував, що Україна наразі веде перемовини з турецькою стороною, аби з'ясувати, до чого вона готова в плані відновлення «зернової ініціативи» і забезпечення глобальної продовольчої безпеки.

Як повідомлялося, Росія запропонувала Туреччині мільйон тонн свого зерна за зниженою ціною. Цю угоду має профінансувати Катар. В подальшому зерно буде оброблено на турецьких підприємствах і відправлено «в найбільш нужденні країни».

Читайте також: Держдеп привітав намагання Туреччини відновити «зернову угоду» попри спротив Росії

4 вересня у Сочі відбулася зустріч президентів Туреччини та Росії, головною темою якої було відновлення дії Чорноморської зернової ініціативи. Згоди по цьому питанню досягнуто не було.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-