Єврокомісія - про конфіскацію заморожених російських активів: спільному рішенню бути

Єврокомісія - про конфіскацію заморожених російських активів: спільному рішенню бути

Укрінформ
В ЄС рішуче налаштовані домогтися того, щоб Росія заплатила за шкоду, заподіяну Україні

Враховуючи останні, обнадійливі для нас, новини  щодо можливої компенсації шкоди з боку агресора коштом його заблокованих активів, Укрінформ поцікавився подробицями у Генеральному директораті з питань юстиції Європейської Комісії. Там запевнили, що спільне юридичне рішення для держав-членів ЄС про механізми конфіскації заморожених російських активів очікується після літніх канікул. Цілком зрозумілоЄ що рішення вже є, і воно погоджується з державами-членами ЄС.

Конфіскаційний “віз” запряжено

Ухвалення будь-якого рішення на рівні Європейської Комісії займає понад рік саме через процедуру узгодження з державами-членами Євросоюзу, тому факт того, що юридичне рішення про шляхи конфіскації заморожених російських активах готується вже у вересні, демонструє політичну волю ЄС домогтися справедливості для України.

За даними Генерального директорату з питань юстиції Європейської Комісії, за допомогою оперативної групи Freeze and Seize держави-члени ЄС заморозили близько 24,3 млрд євро приватних активів, що належать російським та білоруським олігархам і компаніям. Також відомо про понад 200 мільярдів євро "знерухомлених" активів російського Центрального банку (щодо яких діє заборона на проведення транзакцій).

В пресофісі Європейської Комісії Укрінформу зауважили, що приватні активи можуть бути конфісковані лише за умови, якщо існує зв'язок зі злочинною діяльністю, встановлений на підставі чинних правових норм ЄС.

«Важливо підкреслити, що заморожування в контексті санкцій та арешт/конфіскація активів у контексті судового провадження - це різні заходи. На даному етапі заморожені приватні активи не можуть бути конфісковані лише тому, що вони належать фізичним та юридичним особам, які підпадають під санкції ЄС.

Однак якщо існує зв'язок зі злочинною діяльністю, ці активи вже можуть бути конфісковані державами-членами на підставі чинних кримінально-правових режимів, значною мірою вже гармонізованих на рівні ЄС», - йдеться у повідомленні за запит Укрінформу.

Європейська комісія запропонувала державам-членам різні варіанти можливих дій щодо конфіскації заморожених активів - як приватних, так і суверенних. «Тепер держави-члени ЄС повинні обговорити і прийняти рішення щодо найкращого шляху вперед, і тут дискусія просувається добре - ми прагнемо, щоб після літніх канікул з'явилася певна юридична пропозиція. В ЄС рішуче налаштовані домогтися того, щоб Росія заплатила за шкоду, заподіяну Україні», - прокоментували в пресофісі Європейської Комісії.

Аби забезпечити виконання санкцій ЄС та ефективну конфіскацію активів, ще у грудні минулого року Комісія ухвалила пропозицію щодо гармонізації злочинів та покарань за порушення санкцій ЄС. Це рішення пов'язано з реалізацією Директиви про повернення активів та конфіскацію, яку Комісія представила 25 травня 2022 року.

Після остаточного ухвалення, цей пакет розширить можливості конфіскації в державах-членах ЄС, дозволяючи їм розпоряджатися конфіскованими доходами відповідно до їхнього національного законодавства.

Проміжне рішення - віддати Україні доходи, згенеровані грошима агресора

Також на нещодавньому саміті ЄС європейські лідери підтримали план введення податку на непередбачений прибуток від заморожених російських активів, отриманий від активів російського центрального банку на суму понад 200 мільярдів євро. Його планується направити на допомогу у відновленні України, тому ініціатори будуть шукати політичної підтримки ключових країн "Великої сімки".

При цьому президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн спростувала побоювання Європейського центрального банку стосовно того, що вилучення доходів від заморожених російських активів завдасть шкоди курсу євро або фінансовим ринкам. Вона зазначила, що після того, як торік західні союзники вперше поставити собі питання про вилучення російських активів, жодної негативної реакції ринків не було. "Це було давно, і реакція ринків була дуже спокійною, - сказала фон дер Ляєн. - Це свідчить про те, що усі добре розуміють розсудливий підхід, який ми обираємо".

Поки що Президентка Єврокомісії заявила, що Комісія продовжить працювати над податком на прибуток, отриманим від російських державних активів на суму понад 200 млрд євро. Згідно з планом ЄС, європейські депозитарії цінних паперів, такі як Euroclear, де зберігаються російські активи, будуть зобов'язані зробити внесок шляхом внесення прибутку, отриманого від реінвестування доходів від знерухомлених активів. Ця пропозиція не передбачатиме арешту самих активів, але дозволить ЄС зібрати мільярди на відновлення України.

Олександра Клітіна. Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-