Генсек ООН має долучитися до забезпечення подальшої роботи «зернового коридору» — Зеленський

Генсек ООН має долучитися до забезпечення подальшої роботи «зернового коридору» — Зеленський

Укрінформ
Президент України Володимир Зеленський вважає, що генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш має долучитися до забезпечення стабільної роботи "зернового коридору".

Про це він сказав під час пресконференції у Вільнюсі, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«На сьогоднішньому засіданні питання зернової угоди підіймав президент Ердоган, який говорив про те, що є ризики», - зазначив Президент України.

Читайте також: Україна у питанні «зернової угоди» більше покладається на Ердогана - посол Боднар

Зеленський висловив думку, що потрібно, щоб генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш також працював над питанням "зернового коридору", "тому, що вони мали відповідні домовленості з російською стороною".

Глава держави наголосив, що Україна зі свого боку нічого не порушувала, нічого не блокувала.

"Ми не домовлялись з Росією. Ми домовляли з ООН і з Туреччиною. А ООН і Туреччина домовлялись з Росією", - пояснив Зеленський.

Читайте також: Нічна атака дронів РФ була спрямована по місцях зберігання зерна - Гуменюк

Він наголосив, що "зерновий коридор" дуже потрібний і має далі працювати.

Водночас Зеленський не виключив, що після акцептування гарантій безпеки будуть зриви з боку російської сторони тих чи інших важливих гуманітарних проєктів.

"Росія завжди так реагує, не дотримується слова і постійно хоче блокувати ті чи інші гуманітарні коридори для того, щоб створити нову кризу", - зазначив Президент України.

Читайте також: На Одещині ворожі безпілотники атакували зерновий термінал, є влучання – ОВА

Як повідомлялося, зернову угоду було укладено в липні минулого року за участю України, Туреччини та ООН, а також окремо – Туреччини, ООН та Росії. Домовленості гарантують безпечний прохід суден з українським зерном, їх дотримання забезпечує Спільний координаційний центр у Стамбулі, до якого входять представники всіх сторін.

Росія погрожує вийти із зернової угоди, якщо їй не вдасться відновити прокачування аміаку трубопроводом «Тольятті – Одеса» та частково зняти обмеження на власний експорт.

В уряді України заявили про фактичне блокування російською стороною зернової ініціативи. РФ відкрито саботує інспекцію суден, що зменшило пропускну спроможність коридору до менш ніж 20% від можливої.

Росія заявила, що підстав для подальшого продовження "зернової ініціативи", яка закінчується 17 липня, немає.

Фото: Мінагро

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-