Бізнес підтримує зниження ПДВ і податку на прибуток до 10% та податку на зарплати до 20%

Бізнес підтримує зниження ПДВ і податку на прибуток до 10% та податку на зарплати до 20%

Дослідження
Укрінформ
Український бізнес розраховує, що результатом податкової реформи буде зниження податків на додану вартість та на прибуток до 10%, а оподаткування зарплат зменшиться принаймні до 20%.

Про це експертка з досліджень дослідницької агенції Info Sapiens Анастасія Шуренкова повідомила на пресконференції в Медіацентрі Україна - Укрінформ на тему “Ставлення бізнесу до Антикорупційної податкової реформи”.

Експертка послалася на дані опитування 500 власників та керівників підприємств - юридичних осіб (по 150 представників мікро- й малого бізнесу та 200 - великого і середнього), проведеного фахівцями агенції у формі глибинного інтерв’ю.

З’ясувалося, що бізнес зацікавлений у зниженні податкового навантаження принаймні до 10% і вважає, що саме нинішні високі ставки податків змушують підприємства вдаватись до всіляких схем оптимізації.

“Ми запитували, що потрібно, аби бізнеси - такі, як ваші, - відмовилися від оптимізації. Більшість сказали, що передовсім треба знижувати податки на зарплату. Оптимальна ставка - 20% (щодо зарплати “на руки”). Тобто, якщо я працюю в компанії і мені мають заплатити 1000 гривень, то ще 200 гривень компанія згодна сплатити як податок. Але не ще одну тисячу чи 500 гривень, як зараз. У сегменті середнього бізнесу багато людей готові платити до 25%. Коли ж казати про бажану ставку ПДВ, представники бізнесу майже одностайні: ставка не має перевищувати 10%. Є й ті, хто взагалі за скасування податку на додану вартість. Але ми розуміємо, що в кожній вибірці є до 5% людей, котрі відповідають якось інакше”, - розповіла Шуренкова.

Така ж ситуація і з податком на прибуток. При цьому частина мікробізнесу готова “чесно” сплачувати за ставкою до 15%.

Приблизно таку схему оподаткування і пропонує і Антикорупційна податкова реформа, відома також під назвою “реформа 10-10-10”, наголосила дослідниця.

Читайте також: Майже 90% українського бізнесу вдаються до схем оптимізації податків

Як повідомлялося, ініціатором проєкту податкових змін, який передовсім передбачає зниження ставок основних податків на прибуток для бізнесу, є заступник голови ОПУ з економічних питань Ростислав Шурма. Запропонований варіант реформи також передбачає обмеження повноважень фіскальних органів та забезпечення невідворотності покарання за економічні злочини для протидії корупції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-