У Польщі просять переглянути заборону на ввезення агропродукції з України, бо вона «б'є по бізнесу»

У Польщі просять переглянути заборону на ввезення агропродукції з України, бо вона «б'є по бізнесу»

Укрінформ
Рішення заборонити імпорт товарів, що походять з України або ввозяться з території України на територію Польщі, ухвалене Варшавою без консультацій з бізнес-спільнотою, в результаті чого страждає не лише український, а й польський бізнес.

З такою заявою виступила Польсько-українська господарча палата (ПУГП) у Варшаві, яка зазначила, що “вражена” змістом розпорядження міністра розвитку і технологій Польщі у цій справі, передає Укрінформ.

“Ми звертаємося до уряду з проханням перевірити ухвалене рішення та ініціювати термінові консультації з бізнес-спільнотою та громадськістю. Тільки шляхом діалогу можна виробити більш збалансовані рішення, враховуючи інтереси польських сільгоспвиробників та драматичну ситуацію в Україні”, - йдеться у заяві Палати.

Читайте також: Експорт української агропродукції дозволив стримати інфляцію в ЄС - Висоцький

Як зазначається, ПУГП звернулася до своїх членів з проханням висловити свої думки, на основі яких міністру будуть представлені висновки та рекомендації.

"Запровадженню заборони на імпорт товарів не передували консультації, і це також б'є по польських підприємцях, які імпортують продукцію, що потім експортується на інші ринки”, – підкреслив президент ПУГП, колишній міністр економіки Польщі Яцек Пєхота.

Як приклад наведено мед, що імпортується з України і є одним із продуктів, зазначених у постанові. Зазначається, що імпорт меду з України до ЄС у 2020 році становив 54,8 тис. тонн, у 2021 році - 53,8 тис. тонн, тоді як у рік війни цей показник різко впав і становив 43,9 тис. тонн. Станом на 1 квітня 2023 року він становив 10,5 тис. тонн, що на 2,8 тис. тонн менше, ніж у попередньому році.

“Ключовим у цьому контексті є той факт, що імпорт меду з росії не заборонений”, - наголошує у заяві Палата.

Читайте також: У Варшаві шукають рішення для відновлення транзиту української агропродукції до Європи

Як зазначається, вже на вихідних один польський трейдер зіткнувся з наслідками запровадження цих правил. Його контейнери з медом, що прямували до порту Гданська, а потім до США, були заблоковані на польсько-українському кордоні. Іншим прикладом незрозумілого рішення є включення до списку заборонених продуктів українського вина, частка якого на польському ринку залишається мізерною. Принагідно Палата зазначає, що в період з січня по травень 2022 року вартість агропродовольчого імпорту з рф до Польщі склала 178 мільйонів євро, що на 48% більше, ніж рік до цього.

Польські підприємці також висловлюють стурбованість забороною ввезення сої з України з огляду на значний дефіцит цієї сировини на польському ринку, який досі компенсувався за рахунок імпорту з України та подальшої переробки на польському ринку. За оцінками, масштаб потреби в імпортних поставках становить близько 500 000 тонн. Відсутність доступу до цієї сировини для багатьох заводів, що виробляють корми та продукти з сої, означатиме, що виробничий цикл буде припинено. Підкреслюється, що односторонні дії щодо торгівлі з боку країни-члена ЄС повинні отримати відповідь з боку Єврокомісії.

"Проблеми, які раніше не помічалися, сьогодні означають непропорційні рішення. Ми закликаємо уряд до предметних консультацій. Як логістичний хаб для України, Польща стала її найбільшим вікном у світ після блокади чорноморських портів. Це означає необхідність оптимізації заходів митного, ветеринарного та фітосанітарного контролю та визначення солідарних умов торгівлі, а не введення заборон на українські товари, які в той же час можуть імпортуватися з росії", – підкреслює в заяві віцепрезидент ПУГП Даріуш Шимчиха.

Як повідомляло агентство, 15 квітня набуло чинності розпорядження міністра розвитку і технологій Польщі про заборону ввезення до РП сільськогосподарських продуктів з України. Документ запроваджує заборону до 30 червня на ввезення широкого переліку українських продуктів, зокрема збіжжя, фруктів, овочів, м’яса, цукру, меду, вина тощо.

Читайте також: Що робити, аби питання зернового експорту не розсварило нас із сусідами

Єврокомісія вважає неприйнятними односторонні торговельні рішення Польщі та інших сусідів України, які заборонили імпорт і транзит українського збіжжя та інших сільськогосподарських продуктів.

У Варшаві другий день поспіль тривають переговори української та польської урядових делегацій щодо пошуку шляхів виходу з цієї кризової ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-