Вплив монетарної емісії на показники інфляції є контрольованим — НБУ

Вплив монетарної емісії на показники інфляції є контрольованим — НБУ

Укрінформ
На високий рівень інфляції, який спостерігався у червні, вплинула в тому числі монетарна емісія, яку здійснює Нацбанк для фінансування критичних видатків бюджету, але ситуація з її впливом є і буде контрольованою.

Про це під час брифінгу сказав заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогоднішні високі цифри по інфляції — 21,5% у червні — і наші очікування щодо подальшого її прискорення зумовлені в першу чергу ефектом війни. Однак також ми не можемо приховувати, що частина цієї інфляції є ефектом, в тому числі, і емісії, яку ми здійснюємо для фінансування критичних видатків бюджету, які не можуть бути профінансовані за рахунок інших джерел», — сказав Ніколайчук.

У НБУ зауважують, що на поточний рік погоджений обсяг залучення від Національного банку складає 400 млрд гривень. Станом на 21 липня загальне пряме фінансування бюджету шляхом викупу військових ОВДП здійснено на суму 225 млрд гривень.

За умови збереження зазначеного рівня монетарної емісії у 400 млрд гривень, або приблизно 30 млрд гривень щомісяця, її вплив на показники інфляції і девальвації буде контрольованим.

Читайте також: Європейський центробанк вперше за 11 років підвищив облікову ставку

"30 млрд гривень щомісяця — це контрольована емісія, яка має всі шанси реалізуватися у вигляді того базового макроекономічного сценарію з досить контрольованими показниками інфляції й інших індикаторів розвитку грошово-кредитної сфери", — зазначив Ніколайчук.

Як повідомлялося, у зв’язку з російською агресією український уряд ухвалив рішення про поетапний випуск військових облігацій. Таким чином, планується здійснити державні внутрішні запозичення в обсязі до 400 мільярдів гривень. Мінфін проводить аукціони з продажу ОВДП щовівторка, починаючи з 1 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-