Газпром повідомив Австрії, Німеччині та Італії про скорочення поставок газу

Газпром повідомив Австрії, Німеччині та Італії про скорочення поставок газу

Укрінформ
Енергокомпанія OMV з Австрії 15 червня отримала повідомлення від Газпрому про зниження обсягу поставок газу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляють «Ведомости» із посиланням на представника OMV.

Співрозмовник не уточнив, наскільки зменшуються поставки, але наголосив, що «це зниження може бути повністю компенсовано OMV».

Компанію Eni з Італії поінформували про скорочення постачання на 15%, Uniper із Німеччини — на 25%. Uniper, так само, як і OMV, зазначив, що має змогу замістити поставки з інших джерел.

Читайте також: Українська ГТС готова компенсувати обсяги «Північного потоку-1»

Як повідомлялося, 14 червня Газпром заявив, що знизить прокачування газу газопроводом «Північний потік-1» на 40% — з планових 167 до 100 мільйонів кубометрів на добу. Компанія послалася, зокрема, на затримки з поверненням з ремонту обладнання для компресорної станції «Портова» у Виборзі. 15 червня Газпром повідомив, що через проблеми на «Портовій» знизить прокачування газу до 67 мільйонів кубометрів на добу (тобто 60% від планового показника).

Міністр економіки Німеччини Роберт Габек назвав рішення «Газпрому» скоротити постачання газу до ЄС політично вмотивованим. На його думку, таким чином росія намагається дестабілізувати європейський газовий ринок та підвищити ціни. З 14 до 16 червня ціни на газ на біржі в Амстердамі підвищилися з 97 до майже 130 євро за мегават-годину.

Російські ЗМІ зазначають, що енергетичні компанії OMV, Eni та Uniper раніше погодилися на нову схему оплати російського газу, яка передбачає відкриття двох рахунків (валютного та рублевого) у Газпромбанку.

Ця новина надійшла на тлі російської агресії, що триває в Україні, і санкцій, ембарго, запроваджених демократичними країнами проти нафтогазової галузі росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-