ЄБРР надасть кредит для Нафтогазу на 300 мільйонів євро

ЄБРР надасть кредит для Нафтогазу на 300 мільйонів євро

Укрінформ
Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) схвалив кредит до 300 мільйонів євро, щоб допомогти НАК "Нафтогаз України" компенсувати втрату видобутку природного газу після російського вторгнення в Україну.

Про це повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт банку.

Зазначається, що українська компанія використає початковий транш у розмірі 50 мільйонів євро, який уже доступний, на екстрені закупівлі газу в рамках підготовки до наступного опалювального сезону.

Компанія має на меті зібрати загальну суму 1 мільярд євро, щоб придбати до 1 мільярда кубометрів газу, що важливо для забезпечення достатньої кількості газу в системі до осені, а також для забезпечення доступу до послуг для людей, чиї засоби до існування та економічна безпека знаходяться під загрозою війни, йдеться у пресрелізі.

«Невідкладність дій очевидна. Газ потрібен: для наступного опалювального сезону, для виробництва електроенергії, для ширшої підтримки економіки. Поповнення запасів газу необхідно розпочати зараз, щоб восени уникнути серйозних наслідків», - сказав віцепрезидент ЄБРР Ален Пілу.

Позика є частиною пакету в розмірі 1 млрд євро, який ЄБРР має намір спрямувати на фінансування проєктів в Україні для підтримки її економіки.

Водночас усі інвестиції ЄБРР в Україну в рамках цього пакету передбачають розподіл ризику. У випадку з Нафтогазом акціонери ЄБРР гарантують 66% (200 мільйонів євро) від загальної суми позики ЄБРР, яка також забезпечена суверенною гарантією України. Після початкового платежу гарантії донорів покриватимуть усі наступні виплачені 100 мільйонів євро та 66% з останніх 150 мільйонів євро.

ЄБРР зазначає, що, крім підтримки енергетичної безпеки, позика ЄБРР призначена для підтримки Нафтогазу у вирішенні «проблем, пов’язаних із робочою силою, спричинених військовими діями, які змусили мільйони людей в Україні покинути свої домівки та робочі місця».

«Нафтогаз високо цінує своє стратегічне партнерство з ЄБРР. Те, що ми можемо покластися на ЄБРР у найскладніших обставинах, підтверджує цей проєкт в умовах війни. Це, безумовно, сприятиме стійкості України. Ми вдячні за те, що разом із ЄБРР ми можемо допомогти модернізувати Україну, запроваджуючи найкращі практики і в закупівлі газу, і в сталому розвитку енергетичного сектора в Україні», - сказав голова Нафтогазу Юрій Вітренко.

Читайте також: ЄБРР спрямує €50 мільйонів кредиту на підтримку ліквідності Укрзалізниці

Як повідомляв Укрінформ, у травні Європейський банк реконструкції та розвитку заявив, що знаходиться на фінальній стадії переговорів щодо видачі кредиту Нафтогазу на закупівлю газу в розмірі 300 млн євро.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-