У Нацбанку пояснили прискорення інфляції у травні

У Нацбанку пояснили прискорення інфляції у травні

Укрінформ
У травні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 18% із 16,4% у квітні. Її зростання зумовлене як загальносвітовими тенденціями, зокрема високими цінами на енергоресурси, так і внутрішніми чинниками, пов’язаними насамперед із війною.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Національний банк України.

«У травні 2022 року споживча інфляція в річному вимірі пришвидшилася до 18% (із 16,4% у квітні). У місячному вимірі ціни зросли на 2,7%. Пришвидшення інфляції зумовлювалося як загальносвітовими тенденціями, зокрема високими цінами на енергоресурси, так і внутрішніми чинниками, пов’язаними насамперед із війною. Це порушення ланцюгів постачання, знищення активів підприємств, зростання їх виробничих витрат, а також підвищений попит населення на окремі товари та послуги на тлі недостатньої пропозиції», - йдеться у повідомленні.

Зазначається, що подорожчання оброблених продовольчих товарів пришвидшилося до 20,1% у річному вимірі. Вищими темпами зростали ціни на молочні та рибні продукти, а також на безалкогольні напої.

Водночас і далі уповільнювалося подорожчання олії, зокрема через обмежені можливості експорту. Повільніше зростали ціни на м'ясні продукти внаслідок скорочення ринків збуту та здешевлення сировини.

Темпи зростання цін на непродовольчі товари підвищилися до 7,3% у річному вимірі. Насамперед дорожчали товари для дому (посуд, меблі та побутова техніка), електроніка, автомобілі та товари особистого догляду. Це може пояснюватися обмеженою пропозицією цих товарів з огляду на складнощі постачання та фізичне знищення складів, а також збільшенням попиту на тлі повернення громадян до своїх місць проживання та необхідності відновлення домівок.

Зростання цін на фармацевтичні товари призупинилося завдяки частковому налагодженню поставок. Зростання вартості послуг відчутно пришвидшилося (до 13,8 р/р). Надалі дорожчали оренда житла та проживання в готелях на тлі високого попиту у відносно безпечних західних регіонах. Підвищилася вартість і послуг ремонту житла. Під впливом відновлення попиту швидше дорожчали послуги салонів краси, кінотеатрів і закладів громадського харчування.

Швидше дорожчали й сирі продукти харчування (на 28,9% р/р). Тривало подорожчання овочів, зокрема огірків, помідорів, кабачків та баклажанів, унаслідок окупації південних регіонів України, порушення ланцюгів постачання та подорожчання енергоносіїв. Зростання цін на інші овочі та фрукти дещо сповільнилося, але їх вартість була вищою, ніж торік, через нижчі обсяги надходжень ранньої продукції.

Відчутніше дорожчали крупи, зокрема гречка і рис, унаслідок вичерпання запасів та скорочення постачань. Пришвидшилося й зростання вартості солі, насамперед через руйнування основного видобувного підприємства та обмежені імпортні поставки. Натомість ціни на яйця надалі знижувалися завдяки значній пропозиції. Через надлишок агросировини дешевшали корми, що уповільнювало подорожчання м’яса.

Водночас зростання адміністративно-регульованих цін сповільнилося (до 13,8% р/р). Суттєво пришвидшилося подорожчання алкогольних напоїв, що може пояснюватися послабленням обмежень на його продаж у різних регіонах України та обмеженою пропозицією. Швидше дорожчали тютюнові вироби. Вищими темпами зростала вартість транспортних послуг на тлі підвищення цін на пальне.

Темпи зростання цін на пальне стрімко збільшилися (до 57,5% р/р). Це насамперед пояснюється високими цінами на нафту, дефіцитом пального та зростанням витрат на логістику.

"Динаміка споживчої інфляції у травні свідчить про подальше посилення цінового тиску", - стверджують у Нацбанку.

Читайте також: Споживча інфляція у травні становила 2,7%, з початку року - майже 14%

Аналітики наголосили, що інфляційні ризики залишаються значними в умовах продовження війни з росією та цілеспрямованого знищення нею продовольчих складів, закладів торгівлі, блокування портів та пошкодження транспортної інфраструктури.

Як повідомлялось, НБУ з 3 червня підвищив облікову ставку з 10% до 25% річних. Метою такого кроку визначено захист гривневих доходів та заощаджень громадян, збільшення привабливості гривневих активів та зниження тиску на валютному ринку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-