Запорізький титано-магнієвий комбінат Фірташа повернули у держвласність – остаточне рішення

Запорізький титано-магнієвий комбінат Фірташа повернули у держвласність – остаточне рішення

Укрінформ
Касаційний цивільний суд залишив без змін рішення судів попередніх інстанцій, відповідно до яких цілісний майновий комплекс Запорізького титано-магнієвого комбінату (ЗТМК) повернуто у власність держави.

Про це інформує пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, передає Укрінформ.

“Суд погодився з доводами прокурора та представника Фонду державного майна України (далі – Фонд), як позивача, що були наведені у ході судового розгляду, і відмовив у задоволенні касаційної скарги компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр).

На сьогодні рішення Касаційного цивільного суду є остаточним – майновий комплекс повернуто у власність держави”, - йдеться у повідомленні.

У САП нагадали, що у 2016 році подали до Господарського суду Києва позовну заяву з вимогою розірвати договір про заснування ТОВ «ЗТМК» як такий, що суперечив інтересам держави.

Встановлено, що у 2013 році на виконання постанови Кабінету Міністрів за результатами проведеного конкурсу Фондом з переможцем – офшорною компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), яка входить до групи компаній DF Group Дмитра Фірташа, з метою нібито залучення інвестицій на впровадження сучасних прогресивних технологій та створення високорентабельного виробництва, укладено договір про заснування ТОВ «ЗТМК».

Згідно з досягнутими домовленостями, Фонд передав до статутного капіталу новоствореної компанії цілісний майновий комплекс комбінату, що раніше перебував в управлінні ДП «ЗТМК».

Компанією «Толексіс Трейдінг Лімітед» здійснено вклад у грошовій формі в сумі 110 млн дол., який мав виключне цільове призначення – для фінансування модернізації виробництва зі встановленими строками упродовж 2013 року – першого кварталу 2015-го.

Читайте також: Суд повернув державі Запорізький титано-магнієвий комбінат, який приватизував Фірташ

Незважаючи на те, що частка держави в новоствореному ТОВ «ЗТМК» становить 51 % (контрольний пакет), фактично підприємство було передане в управління наближеного до інвестора менеджменту. Більшість із залучених інвестицій було витрачено на погашення раніше створених заборгованостей ДП «ЗТМК» за енергоносії та перед кредиторами, пов’язаними з DF Group.

Згодом ці кошти були виведені з України шляхом перерахування на рахунки офшорних фірм. На модернізацію виробництва, що було головною метою створення підприємства з недержавною часткою, фактично було спрямовано лише 20 млн гривень.

Враховуючи свідоме невиконання інвестором взятих на себе зобов’язань, САП ініціювала розірвання договору про заснування ТОВ «ЗТМК» та повернення комбінату повністю до сфери державного управління.

Рішення про повернення майнового комплексу у власність держави суд уже виносив у липні 2018 року. Законність цього рішення підтвердив і суд апеляційної інстанції. Однак Верховний Суд, частково задовольнивши касаційну скаргу компанії «Толексіс Трейдінг Лімітед» (Кіпр), скерував справу на новий розгляд.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-