Україна і ЄС активізували підготовку до «промислового безвізу»

Україна і ЄС активізували підготовку до «промислового безвізу»

Укрінформ
Україна та Європейський Союз активізували роботу над підготовкою підписання Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (АСАА, "промисловий безвіз").

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Міністерство економіки України.

"Процес підготовки до укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (АСАА) активізовано. 27 квітня 2022 року відбулася зустріч заступника міністра економіки України Олександра Грибана з виконувачем обов’язків голови Представництва Європейського Союзу в Україні Ремі Дюфло та торговим менеджером Представництва Європейського Союзу в Україні Анне Берсіо, під час якої були обговорені подальші кроки щодо укладення Угоди АСАА", - йдеться у повідомленні.

Наразі проводиться моніторинг результатів адаптації законодавства, включаючи нормативно-правові акти у сфері енергоефективності та енергетичного маркування, шляхом заповнення таблиці Tracking tables, розробленої спільно з європейською стороною. У Мінекономіки зауважили, що Україна в цілому виконала зобов’язання щодо адаптації горизонтального та секторального законодавства.

Згідно з повідомленням, українська сторона врахувала рекомендації європейських експертів, надані після проведення першої фази попередньої оціночної місії ЄС, яка провела оцінювання стану адаптації горизонтального та вертикального законодавства інфраструктури якості України до актів законодавства ЄС, систем стандартизації та метрології України. Мінекономіки також передало в.о. голови Представництва Євросоюзу в Україні Дорожню карту допомоги державним підприємствам сфери технічного регулювання в умовах воєнного стану, зокрема за підтримки діючих в Україні проєктів технічної допомоги.

Читайте також: Більшість скасованих ЄС мит стосуються української аграрної продукції

Як повідомлялося, Угода АСАА - це визнання еквівалентності системи технічного регулювання та оцінки відповідності європейській. Укладання АСАА, або так званого промислового безвізу, дало б змогу виробникам промислової продукції отримувати необхідні сертифікати в Україні замість звернення до офіційного представника - резидента Євросоюзу, який має право отримати такий документ. Можливість укладання такої угоди передбачена в Угоді про асоціацію між Україною та ЄС. Раніше в уряді заявляли, що потенційно ACAA може охопити до п’ятої частини українського експорту до ЄС.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-