Споживачі в Європі можуть оскаржувати порушення росією газових контрактів в арбітражі – експерт

Споживачі в Європі можуть оскаржувати порушення росією газових контрактів в арбітражі – експерт

Укрінформ
Порушення газпромом умов контрактів є підставою для звернення в арбітраж, за рішенням якого росія буде змушена сплачувати штрафні санкції.

Про це в коментарі Укрінформу сказав експерт програми “Енергетика” Українського інституту майбутнього Андріан Прокіп.

Коментуючи рішення рф про припинення з 27 квітня постачань “блакитного палива” болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG, експерт нагадав, що Польща й Болгарія не є найбільшими покупцями російського газу. За його словами, зараз дуже важливо, якими будуть дії кремля щодо інших європейських споживачів і як розвиватиметься ситуація довкола вимоги платити газпрому рублями.

Читайте також: ЄС має можливості протистояти газовому шантажу з боку кремля - експерт

“Зрозуміло, що коли росія піде на такий крок у відносинах зі споживачами, це буде порушенням усіх чинних контрактів, які в тому числі передбачають і валюту оплати за поставлений ресурс. Порушення газпромом умов контрактів стане підставою для звернення в арбітраж, за рішенням якого росія буде змушена сплачувати штрафні санкції. А, по-друге, це поставить остаточну крапку в розумінні Європейським Союзом, що з росією мати якісь довгострокові угоди не можна”, - вважає Прокіп.

Читайте також: Австрія не платить за газ рублями, це російський фейк – Негаммер

Також, за його словами, не треба забувати і про таку складову газового шантажу з боку росії, як відсутність можливостей зберігати надлишок палива. Вже цього літа може виникнути значний профіцит видобувних потужностей. Тому газовибодуток в рф доведеться скорочувати, а потім і зовсім глушити свердловини. Повернути їх у роботу в майбутньому буде непросто.

Як висновок: переконаний, що нинішня ситуація — це, з одного боку, спроба насолити полякам, бо Варшава завжди вела політику відмови від російського газу й поляки тверді в антиросійській риториці. З іншого боку — йдеться про намагання росії підняти ставки у протистоянні із цивілізованим світом. Але рф ще більше залежить від постачань до Європи, ніж Європа залежна від російського газу”, - підсумував експерт.

Читайте також: путін б’є по Європі "газовим калібром": з відчаю чи чіткого розрахунку?

Як повідомлялося, газпром заявив про припинення з 27 квітня постачання “блакитного палива” болгарській компанії "Булгаргаз" та польській PGNiG. Так рф вирішила “покарати” Європу за непоступливість та відмову виконати вимоги ультиматуму путіна, котрий зажадав оплати за російський газ рублями, хоча чинні контракти такого не передбачають. Коментуючи ситуацію, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила, що зупинка в односторонньому порядку постачання газу європейським споживачам є черговою спробою росії використати газ як інструмент шантажу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-