Єрмак: рф розпочинає газовий шантаж Європи через відмову платити за газ у рублях

Єрмак: рф розпочинає газовий шантаж Європи через відмову платити за газ у рублях

Укрінформ
російська федерація розпочинає газовий шантаж Європи через відмову країн платити за газ у рублях, доводячи, що енергоресурси для москви є зброєю.

Таку думку керівник Офісу Президента Андрій Єрмак висловив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Відтак польська компанія PGNiG заявила, що російський Газпром з 27 квітня припинить постачання газу до Польщі через «недотримання умов оплати».

При цьому, за його словами, польські ЗМІ пишуть, що постачання припинилося. Причиною називали відмову Польщі платити за газ у рублях.

"Ми спостерігаємо типове для росіян підвищення ставок і відхід від будь-яких правил та зобов‘язань. У ЄС неодноразово говорили, що платити за газ у рублях не будуть, оскільки у підписаних контрактах не йдеться про розрахунки у «дерев‘яній» валюті. росія ж намагається розколоти єдність наших союзників", - зауважив керівник ОП.

Читайте також: росія призупиняє поставки газу до Польщі – компанія PGNiG

Він наголосив: рф вкотре доводить, що енергоресурси для неї - це зброя. Саме тому, на переконання Єрмака, ЄС потрібно бути єдиними і запроваджувати ембарго на енергоресурси, позбавляючи росіян їхньої енергетичної зброї.

Він також нагадав, що раніше Польща заявляла про намір відмовитися від російського газу у 2023 році. Інші країни ЄС також шукають шляхи диверсифікації джерел енергоресурсів.

Як повідомлялося, польська державна нафтогазова компанія PGNiG заявила, що Газпром призупиняє поставки газу до Польщі у межах довгострокового Ямальського контракту між росією і РП.

Наприкінці березня президент рф путін підписав указ, згідно з яким країни, які запровадили санкції щодо росії за збройну агресію проти України, мають платити за газ у рублях, а не в доларах чи євро. Більшість країн ЄС, які купують газ у росії, відмовилися це робити. Єврокомісія визнала ультиматум москви незаконним.

Читайте також: Газпрому прогнозують втрату третини експорту газу до Європи у 2022 році

Так званий Ямальський контракт між Польщею та росією, що був підписаний у 1996 році і згодом продовжений, передбачає поставки щороку близько 10 млрд кубометрів газу. Згідно з формулою "бери або плати" (take-or-pay), яку Газпром нав'язав польській компанії, PGNiG мусить купувати щороку (до кінця 2022 року) не менш ніж 8,7 млрд кубометрів газу. Польща вже задекларувала, що не продовжуватиме контракт з росією.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-