До об’єднаної енергосистеми підключені вісім енергоблоків АЕС України

До об’єднаної енергосистеми підключені вісім енергоблоків АЕС України

Укрінформ
Станом на 12 березня 2022 року до об’єднаної енергосистеми підключено вісім енергоблоків атомних електростанцій України. 

Про це повідомляє пресслужба Держатомрегулювання, передає Укрінформ.

У Держатомрегулюванні поінформували, що станом на 12 березня до об’єднаної енергосистеми України підключено 8 із 15 енергоблоків АЕС.

У плановому ремонті: енергоблок № 1 ВП «Запорізька АЕС», термін закінчення 01.07.2022 (14 доба ремонту); енергоблок № 1 ВП «Рівненська АЕС», термін закінчення 05.04.2022 (25 доба ремонту); енергоблок № 2 ВП «Хмельницька АЕС», термін закінчення 20.05.2022 (23 доба ремонту); енергоблок № 3 ВП «Южно-Українська АЕС», термін закінчення 13.06.2022 (15 доба поточного ремонту).

Зазначається, що в наслідок бойових дій на ВП «Запорізька АЕС» - регулюючий контроль за станом ядерної та радіаційної безпеки на майданчику втрачений: енергоблок № 3 ВП «Запорізька АЕС» - в стані «холодний зупин», заявка до 31.03.2022; енергоблок № 5 ВП «Запорізька АЕС - в стані «холодний зупин», заявка до 31.03.2022; енергоблок № 6 ВП «Запорізька АЕС - блок в ремонті до 26.03.2022 (5 доба).

На ВП «Южно-Українська АЕС» пошкоджено ПЛ-330 кВ «ПУАЕС-Вознесенськ».

Зауважується, що 17-ту добу не вдається відновити роботу автоматизованої системи радіаційного контролю зони відчуження в районі Чорнобильської АЕС. Стан паливної маси, локалізуючих споруджень і будівельних конструкцій об’єкту «Укриття» залишається без змін, вихід радіоактивних речовин не перевищує показників, встановлених нормативними вимогами. Змін радіаційної обстановки на майданчику ЧАЕС немає.

Окрім того, в режимі стоянки знаходиться дослідницький ядерний реактор Інституту ядерних досліджень НАН України в Києві. Паливо з активної зони перевантажено в сховище відпрацьованого ядерного палива № 1.

Окремо зазначається, що ядерна установка «Джерело нейтронів» у Харкові, яку 6 та 10 березня бомбардували російські війська, переведена у глибокий підкритичний стан. 11 березня електропостачання систем/елементів об’єкту, важливих для безпеки, було відновлено. Ушкоджень, які б впливали на стан ядерної та радіаційної безпеки, на цей час виявлено не було. Радіаційний стан на майданчику в межах норми.

Як повідомлялося, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Гроссі 10 березня наполягав на негайному виведенні росією своїх військ з Чорнобильської та Запорізької АЕС задля запобігання ядерній катастрофі в Європі.

ЧАЕС була захоплена російськими військами 24 лютого. ЗАЕС перебуває під контролем російської армії з 4 березня.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-