Нацбанк заборонив будь-які операції з російською та білоруською валютою

Нацбанк заборонив будь-які операції з російською та білоруською валютою

Укрінформ
Уповноваженим установам заборонено здійснювати будь-які валютні операції з використанням російських та білоруських рублів, а також за участі РФ та Білорусі.

Це передбачено змінами до Постанови “Про роботу банківської системи в період запровадження воєнного стану”, повідомляє Укрінформ.

“Заборонено уповноваженим установам здійснювати будь-які валютні операції: з використанням російських рублів та білоруських рублів; учасником яких є юридична або фізична особа, яка має місцеперебування в Російській Федерації або в Республіці Білорусь; для виконання зобов’язань перед юридичними або фізичними особами, які мають місцеперебування в Російській Федерації або в Республіці Білорусь” - йдеться у постанові.

Документом також врегульовано інші питання роботи валютного ринку в особливий період. Зокрема, визначено випадки, коли уповноваженим установам дозволяється здійснювати за дорученням клієнтів торгівлю валютними цінностями, а також порядок здійснення цих операцій. Зафіксовано офіційний курс гривні до іноземних валют, офіційний курс гривні до спеціальних прав запозичення, а також розрахункову ціну банківських металів на рівнях, на яких вони діяли 24 лютого 2022 року. Припинено до окремого рішення розрахунок довідкового значення курсу гривні до долара США згідно з укладеними на валютному ринку України угодами станом на 12.00. Також визначено випадки, в яких уповноваженим установам дозволено здійснювати за дорученням клієнтів транскордонні перекази валютних цінностей з України.

Як повідомлялося, у зв’язку з масштабною російською агресією Правління Нацбанку вранці 24 лютого ухвалило постанову, якою, зокрема, передбачено, що банки забезпечуватимуть роботу відділень у безперебійному режимі, якщо немає загрози життю та здоров’ю співробітників і населення. Забезпечується безперебійний доступ до сейфових скриньок. Безготівкові розрахунки здійснюються без обмежень. Також без обмежень підкріплюватимуться готівкою банкомати.

Водночас тимчасово зупинено роботу валютного ринку (крім операцій продажу іноземної валюти клієнтами), обмежено зняття готівки з рахунку клієнта в обсязі 100 тис. грн на день - не враховуючи виплати заробітної плати та соціальних виплат. При цьому є винятки для підприємств та установ, що забезпечують виконання мобілізаційних планів (завдань), уряду та окремих дозволів Національного банку.

Заборонено також видавати готівкові кошти з рахунків клієнтів в іноземній валюті (із тими ж винятками) та введено мораторій на здійснення транскордонних валютних платежів. Припиняються емісія й обіг електронних грошей. Забороняються будь-які операції з рахунками резидентів держави-агресора.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-