Україна втрачає до $3 мільярдів щомісяця через загрозу ескалації Росії – ОП

Україна втрачає до $3 мільярдів щомісяця через загрозу ескалації Росії – ОП

Укрінформ
Через загрозу ескалації з боку Росії Україна щомісяця втрачає від 2 до 3 млрд доларів внаслідок зупинки інвестицій та додаткової інфляції.

Як передає Укрінформ, про це заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма розповів у інтерв'ю для РБК-Україна.

"Ми бачимо, що безповоротні втрати становлять у такій стресовій ситуації як зараз 2-3 млрд доларів на місяць. Це і зупинені інвестиції, і додаткова інфляція, втрати у туристичній сфері, скорочення авіаперевезень", – зазначив Шурма.

За його словами, є ще спекулятивний тиск на фінансові ринки, який блокує запозичення, тисне на курс. Цей тиск Шурма оцінює в 1,5-2 мільярди доларів.

Читайте також: Відеозвернення ватажків «Л/ДНР» де-факто документує злочин Росії – глава Міноборони

"2-3 млрд – це втрати для економіки. Тобто фактично збиток, якого ми зазнаємо щомісяця. А 4-5 млрд – "подушка", щоб у нас було все нормально із залученням ресурсів під розвиток. Ви ж бачите об'єктивно, який інвестор буде приймати рішення щось будувати в такій ситуації? Зрозуміло, всі ставлять проєкти на паузу. Не скасовують, але відкладають рішення. І зовнішні кредитні ринки тимчасово закриті", - наголосив Шурма.

Він зауважив, що якщо рівень стресу буде такий же, то такими будуть щомісячні втрати, починаючи з січня.

Читайте також: РФ готує фейк для casus belli та звинувачення у «геноциді російськомовних» – журналіст

"Якщо ситуація стабілізується інформаційно хоча б у такому стані як зараз, то больовий поріг підніметься, і через два місяці таких втрат вже не буде", – додав Шурма.

Як повідомляв Укрінформ, 21 лютого Рада ЄС затвердила пропозицію Єврокомісії надати Україні додаткову надзвичайну макрофінансову допомогу в обсязі 1,2 млрд євро.

ЄС прискорив процес із затвердження економічної допомоги Україні, оскільки нинішня геополітична напруженість негативно впливає на економічну та фінансову стабільність України. Зокрема, постійні загрози безпеці викликали значний відтік капіталу. Україна втрачає доступ до міжнародних ринків капіталу через посилення геополітичної невизначеності та її вплив на економічну ситуацію.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-