Поведінка учасників ринку електроенергії може свідчити про змову – НКРЕКП

Поведінка учасників ринку електроенергії може свідчити про змову – НКРЕКП

Укрінформ
Поведінка учасників ринку електроенергії на його короткострокових сегментах може свідчити про змову з метою досягнення економічних, політичних чи регуляторних цілей.

Як передає Укрінформ, про це Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), заявила у Фейсбуці.

В НКРЕКП зазначили, що у січні сумарний попит на ринку "на добу наперед" (РДН) зі сторони групи ДТЕК (разом із афілійованими компаніями) та компанії "Юнайтед Енерджі" становив 77% від всього попиту, а пропозиція НАЕК "Енергоатом" – 42% від всієї пропозиції. Уже на початку лютого сумарний попит групи ДТЕК та "Юнайтед Енерджі" сягнув 81% від усього попиту на РДН, а сумарна пропозиція Енергоатома та групи ДТЕК – 39% від всієї пропозиції.

"Така ситуація вказує на величезну ринкову владу окремих компаній та монополізацію ринку", - підкреслили в комісії.

Повідомляється, що поряд із зростанням сумарної пропозиції на РДН на 30% на початку місяця деякі крупні компанії різко змінили свою поведінку у цьому сегменті ринку, виводячи попит на внутрішньодобовийу ринок (ВДР) навіть тоді, коли ціна там є гарантовано вищою на 15%, аніж ціна на РДН. В результаті дії учасників із великою ринковою владою призвели до ланцюгової реакції по всьому ринку та обвалу ціни на РДН.

"Різка зміна поведінки великих гравців може свідчити, в тому числі, про змову задля досягнення певних цілей. Такі цілі можуть бути, як економічні, так і політичні, адміністративні чи регуляторні", - заявляють у НКРЕКП.

Серед економічних цілей у комісії називають намагання закупити за низькими цінами великі обсяги електроенергії в Енергоатома, серед політичних і регуляторних – спробу обмежити конкуренцію, домогтися кадрових змін (звільнення посадовців, які можуть вважатися недостатньо лояльними до певних компаній) чи домогтися змін до правил ринку, які можуть принести додатковий дохід для окремих компаній за рахунок додаткових платежів споживачів.

У НКРЕКП підкреслюють, що нинішня ситуація на ринку електроенергії вказує на критичну важливість демонополізації ринків та зменшення економічної влади і політичного впливу у фінансово-промислових груп, які контролюються особами, які мають надмірний вплив у суспільному житті. Зі свого боку регулятор продовжуватиме вживати додаткових спеціальних заходів щодо стабілізації ситуації на ринку електроенергії.

При цьому, компанія "Д.Трейдинг" (яка входить до групи ДТЕК) заявила, що не погоджується із висновками НКРЕКП та пов'язує кризу з імпортом електроенергії на тлі профіцитної роботи атомної генерації, а також спекуляціями недобросовісних трейдерів.

В Енергоатомі також відкидають звинувачення регулятора у створення профіциту електроенергії і зазначають, що у період потепління атомна генерація була розвантажена на 1400 МВт.

Як повідомлялося, НКРЕКП планує залучити Антимонопольний комітет до вивчення ситуації на внутрішньодобовому ринку електроенергії.

Читайте також: НКРЕКП знову підвищила мінімальне цінове обмеження на ринку електроенергії

Комісія 10 лютого підвищила мінімальне цінове обмеження на внутрішньодобовому ринку електроенергії зы 115% від ціни на ринку "на добу наперед" до 150%. Раніше регулятор підвищив мінімальне цінове обмеження на ВДР зі 105% від ціни на РДН до 115%.

Наприкінці січня – на початку лютого 2022 року внаслідок значного профіциту спостерігалося перетікання обсягів електроенергії між сегментами ринку та значне коливання цін. В окремі періоди обсяги продажу на ВДР зрівнювались з обсягами продажу на РДН, що суперечить концепції функціонування ринку електричної енергії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-