Україна має думати про доступ до скрапленого газу – експерт

Україна має думати про доступ до скрапленого газу – експерт

Укрінформ
Україна, окрім розробки власного видобутку газу, повинна думати про диверсифікацію та доступ до ринку скрапленого природного газу.

Про це в інтерв’ю Укрінформу сказав президент Українського центру глобалістики "Стратегія 21" Михайло Гончар.

"Маємо отримати доступ і до ринку скрапленого природного газу, такі експерименти з точки зору технічної складової робилися починаючи з 2019 року. Можемо отримати такий газ також і через хорватський термінал на острові Крк і далі транзитом через Хорватію, Угорщиною до України. Так само ми можемо отримувати гіпотетично з егейського терміналу в Греції чи на турецькому в Мармуровому морі. Регазифікаційні поставки могли би йти маршрутом Трансбалканського газопроводу, який спустошений Газпромом через "Турецький потік" і заодно "закоркований" через умисне бронювання потужностей задля унеможливлення його використання іншими", – сказав Гончар.

Експерт зауважив, що з усіх цих трьох варіантів найбільш привабливим є польський.

"Зрозуміла ненадійність угорського маршруту, бо Орбан поводиться подібно до білоруського фюрера Лукашенка. Сподіваюся, що наступні вибори внесуть корективу в політичний розвиток Угорщини, але поки що вона лишається "орбанізована", і покладатися на неї не дуже розумно. Бо її добра воля залежить від волі того, хто сидить в Кремлі. Постачання з південного напрямку залежить від цілої низки учасників ланцюжка – Туреччини, Греції, Болгарії, Румунії, Молдови. Ситуація складна, але не безвихідна", – зауважив Гончар.

Читайте також: Михайло Гончар, президент Центру глобалістики «Стратегія XXI»

Як повідомлялося, 4 лютого міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що НАК "Нафтогаз України" розпочала імпортувати газ з Угорщини, Словаччини та Польщі. За його словами, йдеться про близько 300 млн куб. м на лютий.

ТОВ "Оператор ГТС України" (ОГТСУ) та словацький оператор Eustream a.s. домовилися про збільшення гарантованих потужностей для імпорту газу в Україну на 15 млн кубометрів на добу.

Україна 1 лютого вперше розпочала фізичний імпорт газу з Угорщини. Раніше ОГТСУ домовився з угорським FGSZ про подовження гарантованих потужностей для транспортування природного газу з Угорщини в Україну до 30 вересня 2022 року.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-