Бізнес покращив ділові очікування – Нацбанк

Бізнес покращив ділові очікування – Нацбанк

Опитування
Укрінформ
Бізнес покращив свої очікування щодо зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні.

Як передає Укрінформ, про це свідчать результати опитування керівників компаній, яке Національний банк провів у IІ кварталі 2021 року, повідомляє пресслужба НБУ

"Підприємства другий квартал поспіль суттєво поліпшують свої очікування щодо зростання обсягів виробництва товарів і послуг в Україні в наступні 12 місяців ", - йдеться в повідомленні.

Інфляційні очікування теж знижуються другий квартал поспіль: у ІI кварталі очікувана річна інфляція становила 7,2% порівняно із 7,7% у попередньому кварталі. Частка опитаних підприємств, які вважають, що інфляція не перевищить 7,5% перевищила 50%. На думку понад 70% респондентів, витрати на виробництво залишаються основним проінфляційним фактором.

Також очікується подальше зниження впливу курсового чинника: про це зазначили 48,0% респондентів проти 52,9% у попередньому опитуванні. Другий квартал поспіль поліпшувались очікування бізнесу і щодо курсу гривні. Середнє значення обмінного курсу, що респонденти очікують через 12 місяців, становить 28,71 грн/дол. (у попередньому кварталі – 29,15 грн/дол.). Понад 38% підприємств уважають, що обмінний курс коливатиметься в межах від 28,01 грн/дол. до 29,00 грн/дол.

Читайте також: Падіння ВВП у І кварталі зумовлене карантинними обмеженнями - Нацбанк

Оцінки підприємств щодо зміни власного фінансово-економічного стану в наступні 12 місяців також поліпшилися: баланс відповідей – 18,3% (у І кварталі – 12,7%). Найвищі очікування у підприємств сільського господарства (баланс відповідей – 27,2%). Загалом поліпшення фінансово-економічного стану очікують респонденти всіх видів економічної діяльності, за винятком підприємств енерго- та водопостачання.

Бізнес очікує і на подальше збільшення обсягів реалізації своєї продукції як в Україні, так і за кордоном. Оптимістичні настрої переважають в усіх секторах економіки, крім енерго- та водопостачання.

Квартальне опитування проводилося з 5 травня по 2 червня 2021 року. В опитуванні взяли участь 687 підприємств із 22 регіонів країни (без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, а також Донецької та Луганської областей). Серед опитаних підприємств 18,5% – компанії переробної промисловості, 20,5% – оптової і роздрібної торгівлі, 14,6% – сільського господарства, 13,5% – транспорту та зв’язку, 6,7% – добувної промисловості, 4,7% – енерго- та водопостачання, 2,9% – будівництва, 18,6% – інші.

Фото з сайту zn.ua

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-