Лещенко - про запуск ринку землі в Україні: Ми повернули історичну справедливість

Лещенко - про запуск ринку землі в Україні: Ми повернули історичну справедливість

Укрінформ
Запуск ринку сільськогосподарського землі - це історична подія, яка відновлює справедливість та повертає українцям те, що належить їм по праву.

Як передає кореспондент Укрінформу, про це заявив міністр аграрної політики Роман Лещенко під час пресконференції, присвяченої старту ринку землі в Україні.

"Вітаю Україну і кожного громадянина з великою історичною подією - запуском ринку землі. Фінішна пряма вже позаду, адже всі базові земельні закони підписані та діють. Ми повернули історичну справедливість і відтепер українська земля належить справжнім господарям. Ми зробили величезний прорив для нашої держави", - наголосив він.

За його словами, на сьогодні Україна є потужною аграрною державою та одним з ключових експортерів продовольчої продукції у світі, і нові земельні відносини лише посилять роль країни на цьому ринку.

Зокрема, аграрний сектор наразі має всі передумови, щоб стати рушійною силою зростання ВВП не менше 1% щороку та сприяти розвитку української економіки, заявив міністр.

Також відкриття ринку землі, як вважає Лещенко, дасть поштовх для залучення нових інвестицій в український ресурс та забезпечить аграріям можливість реалізовувати проєкти, пов’язані з довгостроковим фінансування.

"Закликаю українців берегти змелю, адже вона дуже цінний ресурс, який з часом буде ставати лише ціннішим та зробить мешканців нашої країни багатшими", - підсумував міністр.

«Відсьогодні нові земельні відносини дають можливість розвивати в Україні ті види сільськогосподарського виробництва, які передбачають необхідність великих інвестицій в землю — і праці, і капіталу. Маючи землю у власності, аграрій може закласти на ній сад, виноградник, ягідник, побудувати потужності з переробки, здійснити меліоративні заходи. Такі види використання землі створять на селі додаткові робочі місця, молоді не доведеться виїжджати на заробітки до міста або за кордон», — зазначив міністр.

Він наголосив, що вітчизняний аграрний сектор має все, аби бути рушієм зростання ВВП держави та добробуту українців. Це — мета розвиненої та забезпеченої України: зростання господарств, покращення якості ґрунтів та води, удосконалення інфраструктури, збільшення кількості робочих місць та рівня заробітних плат, підвищення конкурентоздатності вітчизняної продукції та зростання інвестицій.

«Аграрна країна, в якій 50% валютної виручки — це агро, 20% ВВП — це агро, країна, яка є ключовим експортером продовольства у світі, — має всі можливості, щоб стати потужною аграрною державою, збагачуючи себе і свій народ», — резюмував Лещенко.

Читайте також: Шмигаль назвав земельну реформу однією з найважливіших в історії незалежної України

Як повідомляв Укрінформ, з 1 липня 2021 року набуває чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який скасовує дію мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення.

Згідно з документом, з 1 липня 2021 року і до 1 січня 2024 року купувати землі сільгосппризначення зможуть тільки фізичні особи-громадяни України. У перші два роки з дня, коли закон набере чинності, одна фізособа зможе придбати лише 100 га землі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-