Гіг-контракти в рамках Дія City необхідні українській ІТ-індустрії – експерт

Гіг-контракти в рамках Дія City необхідні українській ІТ-індустрії – експерт

Укрінформ
Запровадження гіг-контрактів у рамках спеціального правового та податкового режиму Дія City необхідне ІТ-галузі.

Таку думку висловив виконавчий директор HRFORUM Дмитро Козлов у своїй колонці, передає Укрінформ.

Зокрема, Козлов зауважує, що в умовах, коли Кодекс законів про працю не покриває усієї повноти сучасних відносин між роботодавцем та працівником, обидва починають шукати йому альтернативи. Однією з таких альтернатив є широко використовувана в Україні практика замість найму за трудовою угодою залучати до роботи ФОП-працівників.

Компанії з метою оптимізації податків укладають договір із ФОПами, податок на дохід яких значно менший, ніж працевлаштованої особи, хоча фактично ці люди стають повноцінними працівниками компанії. Утім, наголошує Козлов, оптимізація податків не є першочерговою причиною розповсюдженості ФОП-моделі в українському ІТ.

Читайте також: Федоров пропонує незмінність умов для резидентів Дія City на 15 років

«ІТ-сфера є досить високомаржинальною і високоризиковою. Оптимізація податків на рейтах співробітників — критична, але не першочергова. Передусім важливі: фах співробітників, можливість залучати їх у потрібній кількості та можливість оминути ризики, пов’язані із захистом інтелектуальної власності», – пише Козлов.

Хоча ФОП, на перший погляд, є найзручнішою моделлю взаємовідносин для обох сторін, вона має значні недоліки. «Переваги роботи ФОПа закінчуються рівно на питаннях соціального захисту. Якщо ви — дівчина-ФОП, чи хлопець-ФОП, яким необхідна декретна відпустка, ви залишаєтесь наодинці, без перспектив повернутись на робоче місце та без соціальних виплат. Якщо ж ви штатний працівник — ситуація абсолютно протилежна. Таким чином, працевлаштований співробітник та ФОП знаходяться в нерівних умовах», - вважає фахівець.

Читайте також: Необхідно створити умови для появи компаній у різних сферах ІТ-галузі - Федоров

Натомість балансом між гнучкою формою зайнятості та базовими соціальними гарантіями експерт вважає такі поширені у західному світі форми зайнятості, як гіг-працівники, уоркери та контрактери. Він наводить приклад, що кілька тижнів тому Вищий суд Лондона визнав водіїв Uber уоркерами.

«Питання поки лише в тому, за якими з цих форм наразі можна працювати в Україні? Поки що на українському ринку праці є пропозиція тільки гіг-контрактів в рамках спеціального правового та податкового режиму для ІТ-галузі Дія City», - зазначив експерт.

На думку HR-фахівця, це вдале поєднання гнучкості фрілансу з базовим соціальним захистом на умовах, індивідуально напрацьованих між конкретними гіг-працівниками та ІТ-компаніями. Козлов впевнений, що така форма відносин користуватиметься попитом в українській ІТ-індустрії. Її широке застосування, у межах чи поза межами Дія City, – лише питання часу, адже для компаній це вигідні податкові умови, а для працівників – перевага у вигляді соціальних гарантій.

Як повідомлялося, 15 квітня Верховна Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», який передбачає створення спеціального правового режиму для ІТ-галузі – Дія City. Законопроєкт спрямований на стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні шляхом створення сприятливих умов для ведення інноваційного бізнесу, залучення інвестицій, розбудови цифрової інфраструктури та залучення талановитих працівників. Планується, що в рамках Дія City діятиме спеціальний податковий режим та буде запроваджена особлива форма найму працівників (за гіг-контрактами).

Читайте також: «Дія City» забезпечить найкращі умови для розвитку продуктових IT-компаній - Федоров

За словами віцепрем’єр-міністра – міністра цифрової трансформації Михайла Федорова, Дія City стимулюватиме зростання ІТ-галузі на 40-50% щороку та за кілька років забезпечить зростання її доходів з 6 до 16 млрд доларів.

Вже у 2021 році завдяки запровадженню стимулюючих заходів, передбачених законопроєктом, очікується створення близько 80 тис. нових робочих місць; до 2025 року очікується зростання ринку креативної індустрії до 11,8 млрд дол. (в 2019 році він становив 6,2 млрд дол.).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-