Україна до осені може отримати транш МВФ – радник Президента

Україна до осені може отримати транш МВФ – радник Президента

Укрінформ
Україна рухається в напрямку отримання коштів від Міжнародного валютного фонду, черговий транш може відбутися до вересня.

Про це радник Президента з питань економіки Олег Устенко сказав у ефірі телеканалу «Україна 24», повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Україна дійсно рухається в напрямку отримання коштів від Міжнародного валютного фонду. Дійсно, в нас була і місія Міжнародного валютного фонду, і 5 мільярдів доларів було зарезервовано для України, 2,1 мільярда ми отримали. Ідуть дуже активні технічні консультації. На зв’язку з Міжнародним валютним фондом перебуває не лише міністр фінансів, а й голова Кабінету Міністрів, і голова Національного банку України Кирило Шевченко, і глава Міністерства юстиції Денис Малюська, і Міністерство енергетики з ними на зв’язку. І теж перебуває на зв’язку з ними Офіс Президента. І я сказав би, що ми очікуємо на прогрес», - сказав Устенко.

Читайте також: Україна обов’язково отримає кошти МВФ - глава Нацбанку

За його словами, м’яч зараз на українській стороні. «Ті законопроєкти, які ми мали прийняти до того, щоб отримати кошти, новий транш від Міжнародного валютного фонду стосовно і реформування судової системи, і антикорупційної архітектури, вони зараз на розгляді в парламенті. І я вважаю, що в нас достатньо шансів для того, щоб ми отримали кошти», - заявив радник глави держави.

На уточнювальне запитання про те, коли саме Україна може отримати кошти від МВФ, Устенко відповів: «Я б сказав би, що до вересня ми маємо отримати цей транш, а якщо зважати на те, що серпень є місяцем відпусток у Міжнародному валютному фонді, то в нас є червень і липень для того, щоб ми отримали кошти від Міжнародного валютного фонду. І це розуміємо не тільки ми в Києві, а і у Вашингтоні, в центральному офісі Міжнародного валютного фонду».

Як повідомлялося, міністр фінансів Сергій Марченко заявив, що Україна згідно зі взятими зобов’язаннями з МВФ звужує коло невирішених питань.

Раніше МВФ 9 червня 2020 року затвердив 18-місячну програму stand by для України на SDR 3,6 млрд (близько 5 млрд дол.) з негайним виділенням першого траншу в розмірі 2,1 млрд дол. Після виділення першого траншу були заплановані чотири перегляди програми і виділення ще кількох траншів, однак цей план не був виконаний.

Глава представництва МВФ в Україні Йоста Люнгман 30 березня сказав, що дискусії щодо першого перегляду програми stand by для України все ще тривають і залишається ряд питань, передбачити терміни вирішення яких на сьогоднішній день складно.

Читайте також: Шевченко сказав, куди підуть кошти, якщо МВФ затвердить програму на відновлення економіки

Люнгман наголосив на важливості збереження проведених Нацбанком реформ та прогресі у зміцненні НБУ з захистом його від надмірного зовнішнього тиску, наявності чіткого плану скорочення фіскального дефіциту, відмови від контролю над цінами на газ та вирішення питання довгострокової моделі електроенергетики країни, а також дотримання принципу доброчесності антикорупційних органів і судової системи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-