Укртрансгаз веде подвійний облік газу у сховищах, щоб не втратити іноземних замовників

Укртрансгаз веде подвійний облік газу у сховищах, щоб не втратити іноземних замовників

Укрінформ
Через розбіжності в законодавстві, які впливають на операції з природним газом, що зберігається в режимі «митний склад», Україна може втратити іноземних замовників газосховищ. 

Про це заявив очільник Оператора газосховищ (АТ "Укртрансгаз") Сергій Перелома на зустрічі в енергетичному комітеті Американської торговельної палати 8 квітня, повідомляє Укрінформ із посиланням на сайт компанії.

"Через кризову ситуацію, що на початку квітня склалася з декларуванням природного газу, який зберігається в українських сховищах в режимі «митний склад», Україна могла втратити іноземних замовників послуг зберігання газу. Ці компанії лише минулого року принесли дохід вітчизняному Оператору газосховищ у розмірі 1,5 млрд грн. Через розбіжності в законодавстві, яке регулює роботу митних органів та газового ринку, операції з природним газом, що зберігається в режимі «митний склад» (5,6 млрд куб. м станом на 01.04.21), були заблоковані 1-5 квітня 2021 року", - наголосив Перелома.

Він зазначив, що нині, у результаті діалогу Оператора газосховищ України з Державною митною службою України, Енергетичною митницею Держмитслужби та Оператором ГТС України, питання вдалося врегулювати. Сторони погодили тимчасовий алгоритм спільних дій.

Водночас, законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії» №2553, який має врегулювати цю законодавчу колізію, досі не ухвалений. Документ перебуває на розгляді парламенту з 16 грудня 2019 року.

Через законодавчу неврегульованість, Укртрансгаз змушений вести подвійний облік газу – в одиницях об’єму та енергії.

«До прийняття законопроєкту №2553, котрий дозволить нам перейти на облік газу в одиницях енергії, знайдений та погоджений алгоритм є максимально комфортним для замовників, але при цьому змушує Укртрансгаз фактично вести подвійний облік газу – в одиницях об’єму та енергії. Відмічу, що даний протокол буде діяти до моменту прийняття закону про перехід на енергетичні одиниці», - пояснив Перелома.

Він висловив сподівання, що парламент закінчить цей законотворчий процес і проголосує законопроєкт №2553.

Читайте також: Із сховищ за березень відібрали в 17 разів більше газу, ніж торік - Укртрансгаз

Як повідомляв Укрінформ, через розбіжності в законодавчій базі протягом перших п’яти днів квітня 2021 року було заблоковано можливість митного декларування природного газу, що зберігається в українських ПСГ в режимі «митний склад».

Закон України «Про Митний тариф України» №674-IX від 4 червня 2020 року вимагає здійснення додаткового обліку природного газу в одиницях енергії з 1 квітня 2021 року, а законопроєкт «Про внесення змін до деяких законів України щодо запровадження на ринку природного газу обліку та розрахунків за обсягом газу в одиницях енергії» №2553, який передбачає перехід на облік газу в кВт-год, поки Верховною Радою України не проголосовано.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-