Із сховищ за березень відібрали в 17 разів більше газу, ніж торік - Укртрансгаз

Із сховищ за березень відібрали в 17 разів більше газу, ніж торік - Укртрансгаз

Укрінформ
Протягом березня поточного року з підземних газосховищ України (ПСГ) відібрано 2,2 млрд куб. м, що у 17 разів перевищує показники відбору за аналогічний період минулого року. 

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба АТ "Укртрансгаз".

"За підсумками березня рівень наповнення ПСГ залишається найвищим за 10 років та дещо перевищує минулорічний показник – на 1%. На момент входження в поточний сезон відбору відповідна різниця становила 30%", - зазначили в УТГ.

Станом на 1 квітня. запас природного газу у підземних газосховищах становить 15,82 млрд куб. м. Це на 1% перевищує показники минулого року та є найвищим рівнем заповненості українських ПСГ щонайменше з 2010 року.

З початку опалювального сезону із газосховищ відібрали (за оперативними даними) 12,45 млрд куб. м газу. Значні обсяги відбору протягом опалювального сезону 2020/2021 пояснюються як низькими показниками температури повітря, так і затребуваністю послуг зберігання газу з боку українських та іноземних замовників. Тільки за перші три місяці 2021 року Оператор газосховищ розширив своє портфоліо клієнтів на 50 компаній (7 із яких є резидентами іноземних країн). Наразі послугами Оператора користуються вже 889 замовників із України та інших держав.

Станом на 1 квітня іноземні трейдери зберігають в режимі «Митний склад» 4,98 млрд куб. м газу. Це у 7 разів більше порівняно з аналогічним періодом минулого року. З них у short haul режимі накопичено 3,8 млрд куб. м.

Читайте також: Укртрансгаз через суд намагається стягнути з боржників понад 45 мільярдів

Компанії-резиденти зберігають в режимі «Митний склад» 0,55 млрд куб. м, що в 1,8 разів менше, ніж в аналогічний період 2020 року. З них обсяг газу, закачаного в ПСГ в режимі short haul, дорівнює 0,46 млрд куб. м.

«Ми наближаємось до завершення сезону відбору – вже шість наших підземок перейшли у нейтральний період та готуються до сезону закачування. Можу сказати, що сезон був успішним. Незважаючи на карантинні обмеження, часто складні погодні умови та високий попит на газ як в Україні, так і за кордоном Оператор газосховищ на 100% виконав свої зобов’язання перед усіма замовниками та споживачами. Опалювальний сезон в Україні пройшов без збоїв. При цьому нинішні показники заповненості газосховищ дають нам підстави розраховувати і на успішне проходження сезону закачування, до якого ми вже активно готуємось», – зазначив т.в.о. генерального директора Укртрансгазу Сергій Перелома.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-