Поголів’я корів в Україні може скоротитися через зростання імпорту «молочки» - експерт

Поголів’я корів в Україні може скоротитися через зростання імпорту «молочки» - експерт

Укрінформ
Імпорт молочних продуктів може зросте до 710-715 тис. тонн у 2022 році, що сприятиме подальшому скороченню поголів’я корів у господарствах населення.

Про це заявив заступник директора Інституту аграрної економіки (ІАЕ) Микола Пугачов у коментарі Укрінформу.

«У 2022 році прогнозується збільшення імпорту молокопродукції: до 710-715 тис. тонн у перерахунку на молоко. Це сприятиме подальшому скороченню поголів’я корів у господарствах населення. А в Україні на ринку молока залишатимуться лише ефективні виробники – ферми, які мають високопродуктивних корів і виробляють молоко високої якості», – попередив Пугачов.

Він нагадав, що з посиленням із 2019 року вимог до якості молока в рамках Угоди про асоціацію з ЄС, господарства населення практично були усунуті від організованої заготівлі молочної сировини, чим збільшили її дефіцит. Причина дефіциту і в тому, що значна частина українських ферм має застаріле обладнання і низькопродуктивне поголів’я корів.

Читайте також: Імпорт молочних продуктів: чи буде Україна з українським молоком?

Скороченню поголів’я корів і виробництва молока сприяє також зміна клімату, адже посушливі південні регіони України не мають можливості заготовити корми, а повноцінний ринок кормів, на думку Пугачова, відсутній. Суттєве зростання світових цін на зернові та іншу агропродукцію у 2020 році призвело до підвищення ціни на корми, що ще більше підіймає вартість виробництво молока.

«Власники й керівники аграрного бізнесу мусять робити вибір між довгостроковими і витратними проєктами з виробництва молока або відмовою від тваринництва на користь, наприклад, вирощування зернових і олійних культур. Адже напередодні відкриття ринку землі їм необхідно акумулювати кошти для купівлі землі. Це може спонукати до зменшення поголів'я корів», – підкреслив керівник ІАЕ.

Він упевнений, що виправленню ситуації має сприяти послідовна державна політика підтримки молочної галузі. Зокрема, повернення частини витрат на будівництво і реконструкцію тваринницьких ферм, дотація на закупівлю високопродуктивних тварин. Найголовніше, наголошує Пугачов, щоб ця підтримка була гарантованою, адже тваринництво є довгостроковим бізнесом, який дає віддачу лише через кілька років.

Читайте також: В Україні зменшилося виробництво молока

«Навіть найменші чутки про можливе скасування чи зменшення обсягів бюджетного фінансування відповідних державних програм змушує інвесторів відмовлятися від роботи в молочній галузі», – зауважує науковець.

На його думку, відродженню молочної галузі також сприятиме максимальне спрощення доступу до держпідтримки. Наприклад, через діджиталізацію, яка забезпечує можливість кожному товаровиробнику подати заявку з відповідними документами через інтернет і отримати державну допомогу без втручання чиновників.

Як повідомляв Укрінформ, за інформацією Асоціації виробників молока, імпорт деяких видів молочної продукції у 2020 році зріс удвічі та сягнув критичного рівня. В Україну було завезено 90 тис. тонн молочних продуктів на 300 млн дол., з них – 47 тис. тонн сирів. У молочному еквіваленті – це 1 млн тонн сировини.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-