Інформацією з реєстрів відкритих даних користуються до 5 мільйонів українців щомісяця

Інформацією з реєстрів відкритих даних користуються до 5 мільйонів українців щомісяця

Укрінформ
За оцінкою Офісу ефективного регулювання (BRDO), інформацією з реєстрів відкритих даних користуються від 1,4 до 4,9 мільйона українців щомісячно.

Як передає Укрінформ, по це йдеться в дослідженні ринку відкритих даних "Зелена книга "Політика відкритих даних"", оприлюдненому на сайті BRDO.

Дослідження фокусується здебільшого на проблемних моментах ринку відкритих даних в Україні.

Так, в дослідженні зазначається, що точна кількість суб'єктів в Україні, які володіють відкритими даними, невідома через відсутність фіксації факту їх використання. Зазначається, що на Українському порталі відкритих даних - Data.gov.ua, зареєстровано 9721 розпорядник відкритих даних, серед яких центральні органи виконавчої влади, місцеві ради, місцеві органи виконавчої влади, комунальні підприємства, заклади і установи, прокуратури та суди, державні підприємства.

Водночас, згідно даних Держстату, теоретично це може бути 86381 розпорядник, з яких - 3,750 тис. державних підприємств, 32 - казенних підприємства, 13,883 тис - комунальних підприємств, 9,613 - державних установ, 59,103 тис - комунальних установ. Проте, якщо виходити з даних Єдиного веб-порталу публічних коштів, то значна кількість цих розпорядників є "мертвими душами", а фактична їх кількість складає 47525 розпорядників.

Також, в дослідженні вказується на низьку якість даних, що оприлюднюються, починаючи від оперативності та повноти і закінчуючи можливістю їх машинної обробки. Більша частина розпорядників виконує цей обов'язок неналежним чином через брак ресурсів, знань або мотивації. Це зумовлює масштабні проблеми, які стримують подальший розвиток цієї сфери в Україні.

Один з найбільших наборів відкритих даних в Україні містить Єдиний державний реєстр.

Водночас, за даними BRDO, Міністерство юстиції, яке є розпорядником даного реєстру, півроку не наповнювало його новими даними. 30 грудня Міністерство юстиції опублікувало дані реєстру юросіб та ФОП. Проте, перед тим, останнє оприлюднення даних відбулося ще влітку — 7 серпня 2020 року. Піврічна зупинка оновлення даних призвела до збоїв в роботі сервісів, побудованих на їх основі.

Автори дослідження також вивчили ситуацію сервісами, які допомагають орієнтуватися у відкритих даних. Таких сервісів, які в той чи інший спосіб декларують використання відкритих даних, було виявлено як мінімум 32. Більшість з них були створені після 2015 року, коли було ухвалено законодавство, що регулює даний ринок.

За кількістю відвідувачів, найпопулярніші серед виявлених сервісів - онлайн-сервіс перевірки компаній YouControl, мобільний додаток громадського транспорту EasyWay, Реєстр декларацій, платформа відкритих даних Опендатабот.

Читайте також: Українські школи почали підключати до сервісу е-журналів та е-щоденників

Серед найпопулярніших тематик сервісів на основі відкритих даних - автомобілі, конкурентна розвідка, юриспруденції, держзакупівлі, нерухомість, антикорупція, громадський транспорт.

Більшість таких сервісів не здійснюють монетизацію своїх послуг, оскільки їх діяльність відбувається на грантовій основі.

В цілому, від 1,4 до 4,9 млн українців щомісячно користуються сервісами на основі відкритих даних. При цьому, дослідження виявило позитивну динаміку зацікавленості споживачів указаними сервісами.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-