У парламенті зареєстрували новий проєкт закону про закупівлі

У парламенті зареєстрували новий проєкт закону про закупівлі

Укрінформ
У Верховній Раді зареєстровано законопроєкт №1076 про внесення змін до Закону України "Про публічні закупівлі", поданий народним депутатом Роксоланою Підласою.

Про це повідомляє пресслужба Prozorro.

"29 серпня у парламенті зареєстрували законопроект № 1076, поданий народним депутатом Роксоланою Підласою. Законопроект передбачає нову редакцію закону про публічні закупівлі", - йдеться у повідомленні.

На цей час текст законопроєкту на порталі ВР ще не оприлюднено.

У пресслужбі зазначають, що запропоновані нововведення можна умовно поділити на чотири блоки: підвищення ефективності закупівель, введення персональної відповідальності за порушення законодавства у сфері закупівель, удосконалення механізму оскарження, гармонізація з міжнародними стандартами.

Нова редакція Закону «Про публічні закупівлі», як пояснює Підласа, спрямована на революційні зміни в сфері публічних закупівель.

«З 2016 року, коли система Prozorro стала обов’язковою для використання, команда реформи напрацювала величезну кількість правок і доповнень, направлених на нейтралізацію найбільш поширених способів маніпуляції в закупівлях. Серед них, наприклад, демпінгування цін з боку бізнесу до рівня нижчого за собівартість, або дискваліфікація учасників тендеру для того, щоб просунути «своїх» постачальників», – сказала народний депутат.

За її словами, настав час перевести в зону дії Закону «Про публічні закупівлі» значну частину тендерів, які все ще знаходяться в «сірій» зоні допорогових закупівель.

Законопроєкт вводить поняття “спрощених” закупівель – закупівлі товарів, робіт і послуг на суму від 50 тис. до 200 тис. грн, які обов’язково будуть проводитись через Prozorro. Так, приблизно 250 тис. процедур на рік будуть виведені з тіні. Додаткова економія завдяки цьому може становити до 9 млрд грн на рік.

Для зручності здійснення закупівель на невеликі суми, в закон вводиться такий термін, як “електронні каталоги”. Технічно закупівля через е-каталоги нагадує процедуру в онлайн-магазині. Наразі прототип електронного каталогу – Prozorro Market – уже працює. Законопроєкт дозволить використовувати замовнику е-каталог (Prozorro Market) як альтернативу проведенню спрощених закупівель.

Читайте також: Нацкомісія знизила тариф на передачу електроенергії

Проєкт закону закріплює механізм для боротьби з несумлінними постачальниками. За невиконання умов договору замовник зможе відмовляти постачальнику у співпраці протягом наступних трьох років. Якщо бізнес наведе переконливі докази своєї надійності та відшкодує завдані збитки, він отримає другий шанс для участі у закупівлях цього замовника.

Крім того, документ передбачає відповідальність для керівників замовників. Так, за невиконання рішення органу оскарження штраф становитиме 85 тис. грн; за придбання товарів, робіт і послуг до/без проведення процедур – від 34 тис. грн до 170 тис. грн.

Також законопроєкт пропонує суттєво вдосконалити механізм оскарження торгів в Антимонопольному комітеті України. Наприклад, якщо скарга задовольняється на користь постачальника, то йому повертається плата за оскарження. Щоб запобігти маніпуляціям (тролінгу), до розгляду будуть приймати тільки проплачені скарги, а відкликати їх буде неможливо.

Плата за скаргу буде не фіксованою (зараз 5 000 гривень – для товарів та послуг, 15 000 гривень – для робіт), а залежатиме від вартості предмета закупівлі. Її розмір та порядок визначає Кабінет міністрів.

Здійснити оплату можна буде через Prozorro, а не в касі.

Документ був розроблений спільно з Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Офісом Президента. 29 серпня Президент України визначив проєкт закону №1076 як невідкладний, а народні депутати підтримали скорочену процедуру його розгляду.

Законопроєкт буде розглянутий Верховною Радою на черговій сесії, яка розпочнеться 3 вересня, сподіваються у Prozorro.

Як повідомлялось, 29 серпня Роксолану Підласу обрано заступником голови Комітету ВР з питань економічного розвитку.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-