Морські порти України на 13% збільшили перевалку вантажів - АМПУ

Морські порти України на 13% збільшили перевалку вантажів - АМПУ

Укрінформ
Морські порти України за п’ять місяців поточного року на 13% збільшили перевалку вантажів порівняно з відповідним минулорічним періодом, а перевалка зерна та руди перевищила торішній піврічний обсяг.

Про це повідомляє прес-служба Адміністрації морських портів України (АМПУ).

"За перші п’ять місяців 2019 року морські порти України обробили понад 61,4 млн тонн вантажів, що майже на 7 млн т (або 13%) перевищує аналогічний показник минулого року. За обсягами перевалки хлібних вантажів та руди порти вже перевищили показники перевалки першого півріччя 2018 року", - йдеться у повідомленні.

У профільному відомстві зауважили, що понад третину перевалки у січні-травні 2019 року – більше 21,9 млн тонн – склала перевалка хлібних вантажів. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року цей обсяг збільшився майже на третину (+ 5,5 млн т).

Більше, ніж на чверть, зросла перевалка руди, яка становила понад 13,4 млн т, досить суттєвим – на 361 тис. т – виявилося збільшення обробки хімічних та мінеральних добрив (сипучих – на 14,3%, фасованих – більше, ніж уп’ятеро).

Зберігається тенденція зростання обробки контейнерів: + 59,9 тис. TEU (+ 18,4%) за перші п’ять місяців 2019 року, порівняно з аналогічним періодом 2018-го.

В АМПУ наголосили, що основою позитивної динаміки обробки вантажів вітчизняними портами залишається експорт, який за звітний період зріс майже на 20%, порівняно з аналогічним показником минулого року. Тоді як імпорт дав приріст лише в 0,9%, а транзит скоротився на 17,1%.

"Серед українських морських портів лідерами є чотири порти, які забезпечили понад 87% усього обсягу перевалки протягом останніх п’яти місяців. "Південний" перевалив приблизно 19,6 млн т (+20,4%, порівняно з першими п’ятьма місяцями минулого року, "Миколаїв" – майже 13,3 млн т (+19,5%), "Чорноморськ" – 10,6 млн т (+20,9%), "Одеса" – понад 10,1 млн т (+9,2%)", - акцентували в адміністрації морпортів.

Морські порти України за п'ять місяців обробили 4808 суден, що лише на 1% або 47 одиниць менше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільше суден опрацювали в Ізмаїльському морському порту (1544), Миколаївському (754) та в порту "Чорноморськ" (685).

Від початку року послугами водного транспорту в морських портах України скористалося вже понад 66 тисяч осіб, що на майже 8% більше, ніж за аналогічний період минулого року. З них майже 60 тисяч скористалися внутрішніми перевезеннями здебільшого в портах "Одеса" та "Херсон". Іноземні перевезення становили понад 6200 осіб у портах "Чорноморськ" (поромна переправа), "Усть-Дунайськ" (круїзні річкові лайнери) та "Одеса".

Читайте також: Маріупольський порт і АМПУ очолили рейтинг стабільності держпідприємств в Україні

Дніпром за п’ять місяців пройшли вже 3235 суден (рейсів), що на 2% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Загальний обсяг перевезень вантажів становив майже 3,2 млн т, що на 1,3 млн т більше, ніж у перші п’ять місяців 2018-го. Здебільшого це зернові та будівельні вантажі, обсяги яких зросли відповідно у 2,2 та 1,4 раза, а також металопродукція. При цьому перевезення річкою зернових складає майже половину від загального обсягу вантажів (1,5 млн т).

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-