ФДМУ програв позов щодо повернення державі Укртелекому

ФДМУ програв позов щодо повернення державі Укртелекому

Укрінформ
Господарський суд Києва відмовився задовольнити позов Фонду державного майна України до ТОВ "ЕСУ" про розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій ПАТ "Укртелеком".

Про це йдеться у рішенні суду від 7 листопада, яке оприлюднене в Єдиному реєстрі судових рішень.

Розглядаючи повторно позицію сторін з урахуванням вказівок Верховного суду, Господарський суд м.Києва погодився з позицією ТОВ "ЕСУ" щодо виконання інвестиційних зобов'язань в частині інвестицій в сферах надання послуг фіксованого інтернет-доступу, швидкісного мобільного доступу до інтернету, фіксованого зв'язку та мобільного зв'язку в грошовому обсязі, який є еквівалентом 450 млн доларів.

На підтвердження виконання указаних інвестиційних зобов'язань ТОВ "ЕСУ" надало висновок юридичної фірми "Бейкер і Маккензі Сі-Ай-Ес Лімітед". Так, звітом аудиторської фірми "Бейкер Тіллі Україна" було підтверджено внесення інвестицій та їх обсяг.

Також Господарський суд з урахуванням вказівок Верховного суду визнав належне виконання ТОВ "ЕСУ" обов'язку в частині забезпечення створення виділеної телекомунікаційної мережі спеціального призначення (ТМСП). При цьому судом були відхилені як необгрунтовані доводи Держспецзв'язку про те, що Акт виконаних робіт не є документом, який би підтверджував виконання покупцем умов приватизації щодо створення ТМСП.

Суд також констатував, що ТОВ "ЕСУ" повідомляло Фонд державного майна України про готовність до безоплатної передачі ТМСП у державну власність ще 27 березня 2014 року.

У матеріалах справи містяться також докази фактичного використання ТМСП Держспецзв'язком та спецспоживачами.

Як зазначається в рішенні суду, воно може бути оскаржене в апеляційному порядку до Київського апеляційного господарського суду через Господарський суд міста Києва шляхом подачі апеляційної скарги протягом 20 днів з дня його проголошення.

Як повідомлялось, у жовтні 2017 року Фонд держмайна виграв у Господарському суді міста Києва зазначену справу. У грудні 2017 року рішення суду першої інстанції підтвердив Київський апеляційний господарський суд.

Водночас, постановою Верховного суду від 3 липня 2018 року рішення судів першої та апеляційної інстанцій було скасовано, а справу передано на новий розгляд до Господарського суду міста Київ.

Фонд держмайна вимагав у суді розірвання договору купівлі-продажу 92,79% акцій Укртелекому та стягнення 81,9 млн дол. пені (за прострочення виконання зобов`язання із внесення інвестицій).

Читайте також: Верховний суд відхилив позовні вимоги Укрексімбанку до Укртелекому на 1,1 мільярда

Свої позовні вимоги Фонд держмайна обгрунтовував тим, що ТОВ "ЕСУ" неналежним чином виконує зобов`язання, взяті під час приватизації Укртелекому в 2011 році: компанія не внесла інвестицій у визначеному розмірі, не створила та не передала у держвласність телекомунікаційну мережу спецпризначення.

Як повідомлялося, Фонд держмайна продав 92,79% акцій Укртелекому в 2011 році за 10,6 млрд грн. Фінансуванню відповідної операції сприяв, зокрема, випуск облігацій ТОВ "ЕСУ" на 4,6 млрд грн, більшість з яких (на 4 млрд грн) були викуплені Ощадбанком та Укрексімбанком. Відповідні папери мали бути погашені в березні 2017 року, однак, цього не відбулося. Наразі держбанки намагаються стягнути відповідні кошти з ТОВ "ЕСУ".

За повідомленнями у ЗМІ, кінцевим бенефіціаром ТОВ "ЕСУ" є Рінат Ахметов.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-