Росії не можна довіряти після відмови виконувати рішення “Стокгольму “— Порошенко

Росії не можна довіряти після відмови виконувати рішення “Стокгольму “— Порошенко

Укрінформ
Відмова Росії виконувати рішення Стокгольмського арбітражу щодо виплати Україні 4,6 млрд доларів свідчить про те, що їй не можна довіряти в енергетичному секторі.

Про це заявив Президент Петро Порошенко під час дискусії на 15-ій Щорічній конференції YES, повідомляє кореспондент Укрінформу. 

"Стокгольмський суд прийняв дуже важливе рішення для нас, що той контракт, який був підписаний у 2009 році, був шкідливий для України, і Росія має нам заплатити 4,6 млрд доларів. До речі, Росія зробила заяву, що вони не повністю визнають рішення Стокгольмського суду і будуть подавати апеляцію невідомо де. Але це засвідчує, наскільки надійна Росія як постачальник природного газу, тому що всі європейські контракти базуються на Стокгольмському арбітражі, і якщо ми виграли цей суд і не можемо отримати гроші, то як взагалі хтось може довіряти Росії в енергетичному секторі?" - сказав глава держави.  

У цьому контексті він ще раз наголосив, що "Північний потік-2" є політично вмотивованим проектом: "Там економічного сенсу нуль".

"Росія може все "прокачувати" через Україну без "Північного потоку-2", не інвестуючи додатково нічого, але вона переслідує тільки політичні цілі...  Це інструмент тиску не тільки на Україну, а на всю Європу. І мені приємно було почути вчора заяву США, що вони готують санкції проти (учасників - ред.) "Північного потоку-2". Ми запрошуємо європейські компанії співпрацювати з нами по українському транзиту", -  зазначив Порошенко.

Як повідомлялося, Стокгольмський арбітраж 28 лютого задовольнив вимоги Нафтогазу  за позовом до російського Газпрому. НАК добилася компенсації у сумі 4,63 млрд дол. за недопостачання російським монополістом погоджених обсягів газу для транзиту. Остаточна сума розрахунків між компаніями з урахуванням взаємозаліку становить 2,6 млрд дол. в інтересах Нафтогазу. Газпром оскаржив рішення Стокгольмського арбітражу і почав процедуру розірвання контрактів з Нафтогазом. У свою чергу, Нафтогаз розпочав процедуру примусового стягнення з Газпрому 2,6 млрд дол. 

Читайте також: Нафтогаз відновив стягнення з Газпрому за рішенням Стокгольмського арбітражу

Пізніше Шведський апеляційний суд округу Свеа призупинив дію виконання рішення Стокгольмського арбітражу у справі про транзит газу, проте у вересні скасував це своє рішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-