У Міненерго пояснили відмову Нафтогазу використати китайський кредит

У Міненерго пояснили відмову Нафтогазу використати китайський кредит

Укрінформ
НАК "Нафтогаз України" не надав достатнього обгрунтування щодо можливості використання китайського кредиту на суму 3,65 млрд дол. для модернізації бурового обладнання - Міненерго. 

Про це йдеться у повідомленні Міненерговугілля, опублікованому на Урядовому порталі.

"Протягом чотирьох років, які минули після підписання Генеральної кредитної угоди, Міненерговугілля неодноразово звертало увагу НАК "Нафтогаз України" на необхідність подання інвестиційних проектів в рамках цієї кредитної угоди, але НАК вперше подав інвестроект лише у 2017 році. Як зазначено у ньому, Генеральною кредитною угодою передбачено, що "не менше 60% товарів та послуг має бути обладнанням китайського походження. Постачальник обладнання обиратиметься за результатами відкритого тендеру", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Україна в серпні експортуватиме 470 МВт електроенергії - Міненерго

У Міненерговугілля пояснили, що, враховуючи положення законодавства України щодо проведення публічних закупівель, існує ризик унеможливлення використання кредитних коштів, оскільки переможцем тендеру може стати будь-який постачальник обладнання.

Крім того, оскільки кредит залучався першочергово під інші цілі, ніж модернізація бурового обладнання, Нафтогаз мав би подати документи, які б свідчили про внесення відповідних змін до вказаної кредитної угоди.

Таким чином, комісія з проведення державної експертизи інвестиційних проектів паливно-енергетичного комплексу Міненерговугілля зазначила про відсутність аналізу відповідності технічних характеристик обраного обладнання завданням інвестиційного проекту.

У свою чергу, Міністерство економічного розвитку і торгівлі у експертному висновку від 7 червня 2017 року надало позитивний висновок щодо економічної ефективності інвестиційного проекту щодо інтенсифікації видобутку природного газу, але із застереженням, що поданий НАК  "Нафтогаз України"  інвестиційний проект не відповідає меті, визначеній у Генеральній кредитній угоді.

Нагадаємо, у грудні 2012 р Нафтогаз України підписав кредитну угоду з ГБР Китаю на суму 3,65 млрд дол. під державні гарантії для реалізації проектів заміщення газу вугіллям. Проект не був реалізований через російську агресію на Сході України. У 2016 році Китай продовжив терміни доступності кредиту для Нафтогазу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-