За офіційною допомогою Японії йдуть приватні інвестиції - посол

За офіційною допомогою Японії йдуть приватні інвестиції - посол

Укрінформ
Потужна офіційна допомога уряду Японії відкриває шлях для приватних інвестицій японського бізнесу в Україну.

Таку думку в інтерв’ю Укрінформу висловив Надзвичайний і Повноважний Посол Японії в Україні Шігекі Сумі. 

"Я вважаю, що офіційна допомога японського уряду відкриває шлях для приватних інвестицій. В країну, про яку мають мало інформації, японські інвестори не йдуть. Ми маємо приклад країн Азії, в які спочатку заходила японська офіційна допомога, а за нею слідували приватні інвестиції. Я дуже сподіваюся, що так станеться і в Україні", - зазначив посол.

Він зауважив, що нещодавно в Україну приїжджала група японських бізнесменів, щоб ознайомитися з можливостями для інвестицій. "Загалом в Україні приваблює поєднання висококваліфікованих працівників і невисокого рівня заробітної плати, а також те, що вона має Угоду про вільну торгівлю з ЄС", - підкреслив Шігекі Сумі. 

На його переконання, Японія і Україна завжди мали хороші відносини, але після Майдану відносини між Токіо і Києвом стали більшими за дружбу, вийшли на рівень партнерства. Японія є єдиною азійською країною, яка ввела санкції щодо Росії, наголосив посол. 

При цьому він зауважив, що окремі великі українсько-японські проекти були і до Майдану, навівши приклад будівництво терміналу D аеропорту "Бориспіль". Але лише за період після Майдану обсяг допомоги Японії становив 1,86 млрд доларів, констатував Шігекі Сумі. 

"Тут і 1,1 млрд доларів на реконструкцію очисних споруд Бортницької станції аерації, і 300 млн доларів макрофінансової допомоги для підтримки українського бюджету у часи, коли в України були фінансові проблеми, і 1600 машин і форму для українських поліцейських, і модернізація 120 вагонів Київського метрополітену. За програмою "Кусаноне" Японія допомогла у придбанні сотень одиниць обладнання для українських медичних закладів та ремонті багатьох шкіл", - нагадав посол.

Говорячи про мотиви підтримки Японією України, він відзначив значення політичної і економічної стабільності в Україні для Європи. "Стабільність в Європі є критично важливим питанням для Японії. Ми дуже сподіваємося, що процес українських реформ триватиме і Україна зможе твердо стояти на своїх ногах", - сказав дипломат.

Крім того, він висловив надію на те, що Україна, у свою чергу, звертатиме більше уваги на питання безпеки в Азії. "Зокрема, на те, що Північна Корея в порушення резолюцій Ради Безпеки ООН проводить запуски балістичних ракет. І також деякі країни намагаються змінити свій вплив силою, шляхом створення штучних островів тощо. З Росією у нас є територіальні суперечки, що мають бути врегульовані на взаємно прийнятних умовах. Таким чином, в цих питаннях ми просимо Україну підтримати японську позицію", - підсумував Шігекі Сумі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-