Грібаускайте:

Грібаускайте: "Північний потік-2" - це інструмент політики, а не комерційний проект

Укрінформ
Президент Литви Даля Грібаускайте застерегла інші країни від сприйняття "Північного потоку-2" як комерційного проекту, наголосивши, що питання енергетики завжди використовувалося Росією як інструмент політичного впливу.

Про це вона сказала під час дискусії в рамках Мюнхенської безпекової конференції, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"З нашого досвіду, коли ми мали одного монопольного постачальника - Росію, зрозуміло, що енергетика ніколи не була економікою. Це завжди геополітика і політика - і вона здебільшого використовується як інструмент політичного домінування. Росія завжди так поводилася", - сказала Грібаускайте.

Вона наголосила, що у зв'язку з цим основним завданням для Литви було диверсифікувати джерела та поставки.

"Ми були залежні не лише від ціни. Ці енергетичні гроші використовувалися, щоб підірвати нашу політичну систему та впливати на наше політичне життя. Тому я хочу підкреслити: не все є питанням грошей, не все навіть у європейській економіці про економіку. У багатьох випадках, особливо, коли ми маємо справу з зовнішньою недружньою поведінкою третьої країни, це про геополітику та політику", - заявила вона.

Грібаускайте відзначила, що Литва дуже критично та негативно ставиться до "Північного потоку-2" та до сприйняття його як комерційного проекту.

"Ані "Північний потік-1", ані "Північний потік - 2" ніколи не були і не будуть лише економічними та комерційними проектами. Це питання політики і впливу",  - підкреслила вона.

Президент Литви висловила жаль з приводу того, що інші країни не враховують цей досвід. "Дуже шкода, навіть ми вчимося повільно, але інші країни не вчаться з нашого досвіду у енергетичній політиці", - підкреслила вона.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-