Леся Патока, художниця по костюмах
Ми вже вправі обирати проєкти, які нам до душі, та відмовлятися від тих, в яких сумніваємося
01.02.2023 15:55

Нещодавно, 14 січня в Новому Орлеані відбувся 71-й конкурс «Міс Всесвіт». У ньому взяла участь модель із Чернігова Вікторія Апанасенко.  Їй випала відповідальність представляти Україну на  конкурсі, де одним із завдань було продемонструвати національний костюм-символ. Його протягом 4 місяців створювала українська художниця по костюмах Леся Патока зі своєю командою. « 4 місяці роботи. 4 місяці пошуку. 4 місяці, віри в те, що попри холод і відсутність електроенергії, ми обов’язково все встигнемо доробити! 4 місяці примірок в тотальному холоді. 4 місяці роботи при свічках.»,- поділилась відчуттями пані Леся. Образ «Воїна Світла» унаочнює силу нашого духу, він облетів всі світові медіа.

Щойно Вікторія Апанасенко вирішила виставити крила, які є невід’ємною частиною цілісного образу, на благодійному аукціоні в Нью-Йорку. Крила було там продано за 10 100 доларів. Всі кошти будуть переказані на протези для героїв ЗСУ, поранених на війні. У своєму пості в Instagram Вікторія написала: «…дуже радію, що мої крила допоможуть полегшити життя наших Захисників!».

Ми мали нагоду поспілкуватися з художницею цього неймовірного образу, дізнатися більше про її творчість та втілені проєкти, почути її думку про рішення Вікторії Апанасенко.

Отже, Леся Патока – українська художниця по костюмах та керівниця двох проєктів: творчої майстерні Patoka Studio та NAGOLOVY. Розробляє образи і стилі зіркам шоубізнесу, музичних кліпів, кіно та реклами.

- Пані Леся, а як склалося ваше співробітництво з Вікторією Апанасенко?

- Ми не були знайомі, вона сама звернулася до нас. Вікторія знала, що краще нас ніхто не може зробити саме такий національний костюм і тому вона хотіла працювати саме з нами. Певний час тривали перемовини, адже нам потрібно було зрозуміти, що саме вона хотіла. А ми, зі студією, вже в праві обирати проєкти, які лежать нам до душі та відмовлятися від тих в яких ми сумніваємося.

- А що саме символізує цей образ в костюмі — крила?

- Концепцію придумала я і, звичайно, в ній закладено багато сенсів. Варто підкреслити: це не Ангел, а саме Воїн світла. Надихалася я тим, що наша визвольна війна триває іще з 2014 року і кожен з нас — воїн. Частина з нас на передовій, інша — б’ється на своїх фронтах. Я, наприклад, на своєму культурному фронті. Мене дуже надихнув головний саундтрек 2014 року групи BRUTTO «Воїни світла», він дійсно став гімном того року. А ще в костюм Вікторії закладений образ Архангела Михаїла — небесного захисника Києва. Я об’єднала ці дві ідеї: це крила, які є в кожного нашого воїна. Ви ж бачили, ці крила не банально білі, вони не мають жодного натяку на ангельські крила. Це крила, які заточені в амуніцію, зброю, обладунки та стилізовані українськими етнічними елементами. Пір’я є — обпалене, воно не – білосніжне, не з вітрини та не посипане блискітками. Це крила бійців, які щодня ідуть у бій за нашу волю і перемогу, тож вони вже далеко не ідеальні.

- На благодійному аукціоні в Нью-Йорку Міс Україна Вікторія Апанасенко виставила крила від свого образу на аукціон. Чи ділилася вона з вами планами, чи питала поради?

- Тут важливо сказати, що крил у Вікторії було дві пари. Вона їх замовляла в американської майстрині, але, на жаль, їх не встигли доправити в Україну для промо зйомки костюма. Тож ми їх самі створили тут, в екстреному режимі за 10 днів. Ці крила Вікторія й виставила на аукціоні. Звісно, ми знали про її наміри щодо крил і дуже її підтримали. Для мене це як друге життя цих крил, вони «відпрацювали», показали себе та навели шуму у світі. То чого їм припадати пилом в шафі? Наразі вони є артоб’єктом, який купили за досить великі гроші і якщо ці долари допоможуть допомогти хоча б одному нашому бійцю, то звичайно, було варто їх  продати.

- А як ви вважаєте, ціна 10 100 доларів, які було сплачено на аукціоні за крила — адекватна? Ви задоволені нею?

- Звичайно якби було 20 або 30 тисяч доларів я була б більш задоволена. Адже це могло б допомогти більше допомогти нашим хлопцям, але наразі, мені здається, що ціна в 10 тисяч доларів - більш ніж адекватна. Круто, що вони змогли зібрати таку вагому суму.

- А щодо рішення «розділити» вбрання Міс Всесвіт, крила виставити на аукціон окремо?  Може, варто було зберегти цілісний образ?

- Цілісний образ збережений, адже крил — дві пари. Перша пара — механічна, створена американською майстринею, і саме в них Вікторія вийшла на подіум. Вони розкриваються, мають менше оздоблення, там інше пір’я, але вони й «забезпечили мурашок по шкірі» і тим так запам’яталися на конкурсі. А друга пара крил, тих, які не розкриваються, була продана на аукціоні –  їх використовували в промо матеріалах, світлинах, які розлетілися по всьому світу. Мені здається, що логічніше було продати другу пару крил. Можливо, ще буде аукціон, де Вікторія виставить повний образ.

- Для кого ще з відомих людей ви придумували та втілювали образ?

- На студійній сторінці та в Вікіпедії є майже всі артисти з якими ми працювали. Ми працюємо з ONUKA - цей проект ми ведемо від самого початку і до кінця. Всі сценічні образи, образи з кліпів,  абсолютно все зроблене нами. Ми працювали з Джамалою, Бумбоксом, Ріаnобоєм, Бабкіним, Поляковою, Потапом та Настею тощо. Тобто є багато наших робіт, проекти, які ми втілювали є знаковими. Це і Стицамен Івана Дорна, золотий вінок Джамали, який об’їздив весь світ. Вона в ньому виступала на концертах, знімала промо матеріали,  і врешті-решт — став окрасою обкладинки нового альбому. Це знакові речі, які, мені здається, змінюють смаки нації і мені це дуже приємно.

- А от цікаво – яке ваше ставлення до фемінітивів і до дискусії, яка розгорнулася в Україні щодо них? Ви «дизайнер» чи «дизайнерка»?

- Мені все одно, як мене називають, мені не принципово, щоб мене називали дизайнерка від цього те, що я роблю ніяк не зміниться. Якщо людині легше і комфортніше сказати, що я дизайнер з костюмів, мені теж це буде абсолютно окей. Важливо що я створюю, а не те як мене називають.

- Що змінилося у вашій роботі, відчуттях з початком повномасштабного вторгнення? Адже це не найкращий час для дизайну…

- По-перше, у нас змінились об’єми роботи. Шоубізнес став на велику паузу, наразі він не такий зовнішньо блискучий і фантастичний, який був до війни. Якщо ми й працюємо нині з артистами, то це переважно на якихось дружніх засадах, в соціальних проєктах. Ми також перестали працювати з телебаченням як, наприклад, це були останні два роки, де ми створювали найфантастичніших героїв для шоу «Маска». Ми перестали працювати з кіно, оскільки воно зараз теж стоїть на свого роду паузі. Найближчим часом це буде переважно кіно про війну, де в принципі ні мені, ні моїй команді немає місця, адже ми створюємо нові  світи та речі, які можна сказати навіть казкові і фантазійного характеру. Я не знаю, чесно кажучи, коли Україна зможе дозволити знову повернутися до магії, оскільки зараз ми живемо в жорстких реаліях. Дуже сильно змінилося в принципі все.

- А люди, з якими ви працювали, як з ними?

- Наша команда частково роз’їхалася. Хтось знайшов собі більш стабільну роботу, де вона є на постійній основі. А ми, на жаль, також прив’язані до графіка відключень світла і це не дає можливість працювати на повну. Зараз для нас як і для всіх українців, — період виживання. Ми стараємося шукати гранти, меценатів, щоб втілювати в життя проекти, підтримувати образ України та показувати його в абсолютно новому світі. Напевно, найближчим часом це й буде головна наша місія якій ми всі будемо віддавати сили. Це найголовніше зараз, а після Перемоги ми повернемося знову до наших магічних героїв та персонажів.

Катерина Білошапка, Київ

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-