У Сорбонні обговорили культурний геноцид в окупованому Криму

У Сорбонні обговорили культурний геноцид в окупованому Криму

Фото
Укрінформ
Український інститут у Франції спільно з Університетом Сорбонни провели конференцію "Початковий злочин: Крим, Україна та десять років російської агресії". В амфітеатрі Рішельє обговорили культурний геноцид на окупованому Росією півострові.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Історія російського та радянського правління в Криму була позначена постійними епізодами етнічних чисток та насильства. Кримські татари, як і всі українці сьогодні, стали жертвами неодноразових геноцидів. Правда полягає в тому, що Крим, відокремлений від України, неминуче занепадатиме. А Крим, окупований Росією, буде постійним джерелом конфліктів. Наше нерозуміння цього історичного контексту лише підживлюватиме російську агресію», - зазначив голова Українських студій Кембридзького університету, американський україніст Рорі Фіннін.

У Сорбонні обговорювали культурний геноцид в окупованому Криму / Фото: Микола Колісник

На його думку, повернення Криму до складу України - це єдиний прагматичний шлях до досягнення миру, оскільки півострів є природним продовженням материкової України. Власне, це також питання захисту прав і свобод мільйонів людей, які перебувають під кремлівською окупацією.

У своїй доповіді українська письменниця та літературний критик Галина Крук згадала також про вчинений росіянами культурний геноцид, злочини якого були задокументовані на всіх звільнених територіях України з початком повномасштабної війни.

«Культурний геноцид - це систематичне і цілеспрямоване знищення традицій, мови та інших елементів, які відрізняють одну групу від іншої. Він не обмежується знищенням матеріальної культури, але також включає в себе знищення творців, позбавлення можливостей для культурного творення», - додала Крук.

Читайте також: За масштабами як у Другу світову: Ташева про вивезення росіянами культурних артефактів з України

Вона зосередилася на механізмах спротиву, які розгорнула українська література від початку повномасштабного вторгнення, щоб впоратися з травмою агресії та зберегти фундаментальні цінності людства.

Доповідачами та модераторами була також французький професор філософії Жан-Касьєн Біллє та перекладачка й історикиня Ірина Дмитришин.

Як передавав Укрінформ, президент України Зеленський у День спротиву окупації АР Крим і Севастополя закликав боротися за Крим і за повне відновлення сили міжнародного права щодо Криму і будь-якої іншої української землі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-