МЗС Естонії викликало російського дипломата через приглушення GPS

МЗС Естонії викликало російського дипломата через приглушення GPS

Укрінформ
Міністерство закордонних справ Естонії у зв'язку зі збоями в роботі GPS поблизу російського кордону, які останнім часом почастішали, викликало тимчасового повіреного у справах РФ Ленара Салімулліна.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє естонський мовник ERR.

"Втручання Росії в супутникову навігацію з часом посилилося, воно сіє плутанину і сильно впливає на цивільну авіацію. Своєю діяльністю Росія порушує правила радіозв'язку Міжнародного союзу електрозв'язку (ITU), згідно з якими заборонено створювати такі перешкоди, ми передали це повідомлення і тимчасовому повіреному в справах РФ", - заявив міністр закордонних справ Маргус Цахкна.

За його словами, глушіння сигналу GPS є одним з елементів гібридної діяльності Росії, яка «порушує наше нормальне життя і становить загрозу безпеці союзників, так само як інциденти із застосуванням насильства, кібератаки та кампанії з дезінформації».

На думку глави естонського МЗС, заглушуванням сигналу GPS Росія завдала серйозних збитків авіасполученню в Балтійському регіоні, найяскравішим проявом якого є призупинення польотів між Гельсінкі та Тарту.

Читайте також: Збої в роботі GPS через перешкоди з боку Росії посилилися - глава МЗС Фінляндії

Повідомляється також, що Цахкна говорив про небезпеку глушіння сигналу GPS з представниками країн-членів ЄС та союзниками по НАТО, причому минулого тижня це питання було порушено Північноатлантичною радою.

Гібридна діяльність Росії є зростаючою проблемою в Європі та інших країнах. Цього тижня кілька європейських країн викликали високопоставлених російських дипломатів у зв'язку з гібридними та кібератаками з боку РФ.

Як повідомлялося, в останні місяці Росія почала масово глушити сигнали GPS поблизу своїх західних кордонів. Зокрема літак компанії Finnair, який прямував з Фінляндії до Естонії, не зміг приземлитися в аеропорту Тарту через перешкоди GPS з боку Росії. Екіпаж був змушений повернути літак до Гельсінкі.

Після цього фінське Агентство транспорту та зв'язку Traficom стверджувало, що глушіння сигналів GPS над Балтійським морем «найімовірніше» є побічним ефектом боротьби Росії з безпілотниками.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-