Повернення ЗАЕС під контроль України мінімізує ризики ядерної аварії - Євросоюз

Повернення ЗАЕС під контроль України мінімізує ризики ядерної аварії - Євросоюз

Укрінформ
Повернення Запорізької АЕС під повний контроль компетентних органів влади України є єдиним довгостроковим рішенням для мінімізації ризику ядерної аварії.

Про це йдеться у заяві Європейського Союзу, виголошеній на засіданні Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні, передає кореспондент Укрінформу.

"Останні тривожні події навколо Запорізької атомної електростанції (ЗАЕС), про які минулого тижня повідомляв генеральний директор МАГАТЕ, викликають велике занепокоєння і лише посилюють нашу стурбованість. Протягом останніх тижнів ЗАЕС зазнавала ударів безпілотників, у тому числі над 6-м реакторним блоком", - йдеться у заяві.

У Євросоюзі наголосили, що це – "дуже серйозний інцидент, оскільки вперше з листопада 2022 року ЗАЕС стала безпосередньою мішенню у військових діях".

"Жодного з серйозних ризиків, визначених МАГАТЕ, не існувало до незаконного захоплення станції Росією два роки тому. Припинення агресивної війни Росії та повернення ЗАЕС під повний контроль компетентних органів влади України є єдиним довгостроковим рішенням для мінімізації ризику ядерної аварії", - заявили в ЄС.

Читайте також: Росіяни на ЗАЕС повідомили МАГАТЕ про атаку безпілотником, але не пустили на місце інциденту

Як передавав Укрінформ, російські терористи збираються здійснити провокацію на ЗАЕС з метою фальшивих звинувачень на адресу України.

Про це повідомляв Генеральний штаб ЗСУ з посиланням на дані розвідки.

7 квітня на захопленій росіянами Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які вразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль. Присутні на станції експерти МАГАТЕ не виявили жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-