Росія не зможе виробляти ракети, якщо доступ до західних технологій перекрити - експерт

Росія не зможе виробляти ракети, якщо доступ до західних технологій перекрити - експерт

Відео
Укрінформ
Якщо РФ повністю перекрити доступ до західних технологій, вже за тиждень вона не зможе виробляти зброю.

Про це в черговому випуску проєкту «Про війну» сказав Владислав Власюк, секретар міжнародної санкційної групи Єрмака-Макфола.

«Якщо уявити, що прямо зараз Росія перестала отримувати будь-які західні технології – через тиждень Росія не зможе випускати зброю. У них немає своїх мікрочипів, контролерів чи іншої мікроелектроніки - навіть наближеної якості та параметрів», – зазначив Власюк.

Він повідомив, що найважливіші компоненти збитих українською ППО російських ракет вироблено в США.

«Можемо пройтися по компонентах кожної частини, але якщо візьмемо критичні компоненти – те, без чого ракета взагалі не полетить або полетить недалеко й неточно, то це мікрочипи, вироблені в основному компаніями США», – розповів експерт.

На його думку, в умовах санкцій Росія може користуватися ще старими запасами або закуповувати мікроелектроніку через посередників, що не так і складно.

«Частково і тривалий час вони це накопичували в себе. З іншого боку, вони продовжують закуповувати через посередників в основному в Центральній Азії. У російській ракеті в середьому від 40 до 60 іноземних мікрокомпонентів – з них максимум половина є суперкритичні. Мова йде про тисячі мікрочипів – це не так уже й багато і не є чимось нереальним – кур’єр у кишені може привезти», – вважає Власюк.

При цьому спікер покладається насамперед на сумління виробників, які повинні дотримуватися міжнародних санкцій проти країни-агресора.

Читайте також: Ворог б‘є по ТЕС ракетами, в яких є компоненти країн Заходу та Азії - Єрмак

«Ми комунікуємо з виробниками і віримо, що секрет щодо спроможності купувати й отримувати мікроелектроніку криється насамперед на боці самих виробників. Тобто, якщо виробники чітко розумітимуть, кому і яку продукцію вони відвантажують», – наголосив Власюк.

Попри санкції, за його словами, глобально проблема з надходженням до Росії західної мікроелектроніки все ще існує.

«Якщо взяти загальну кількість торгівлі, ціну й простоту отримання, то це суттєво змінилося в кращий бік для нас і в гірший бік для Росії через запровадження санкцій і додаткового контролю. Але глобально проблема все ще існує, і Росія все ще може отримувати ключову мікроелектроніку», – підсумував секретар міжнародної санкційної групи Єрмака-Макфола.

Учасники спільного проєкту Укрінформу та Центру протидії дезінформації при РНБО «Про війну» говорять про фронт, фейки, мобілізацію та найважливіші проблеми на війні.

Ведучі – керівник Центру протидії дезінформації РНБО лейтенант Андрій Коваленко та офіцер управління 12-ї бригади “Азов” НГУ Дмитро “Дипломат”.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-