ДБР завершило розслідування щодо колишнього одеського військкома-мільйонера

ДБР завершило розслідування щодо колишнього одеського військкома-мільйонера

Укрінформ
Працівники Державного бюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо незаконного збагачення колишнього начальника Одеського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє пресслужба ДБР.

У ході розслідування були встановлено факти придбання членами сім’ї фігуранта дороговартісних автомобілів на території України з подальшим переміщенням за кордон, а також факти придбання елітної нерухомості за кордоном, загалом на понад 190 млн грн.

«Різниця між вартістю набутих активів та законними доходами фігуранта та членів його сімʼї складає понад 140 мільйонів гривень. Походження цих коштів не підтверджується жодними документами», - ідеться у повідомленні.

Фігурант підозрюється за ст. 368-5 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

Йому загрожує до 10 років позбавлення волі з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років.

Розслідування здійснювалось у співпраці з правоохоронними органами іноземних держав, яким ДБР висловило подяку за їх вклад у справу.

У ДБР нагадали, що під час досудового розслідування зібрали величезний власний масив доказової бази. Для повноцінного та неупередженого розслідування вивчались й повідомлення ЗМІ. Також були досліджені матеріали Національного агентства з питань запобігання корупції, яке також виявило ознаки незаконного збагачення у колишнього одеського військкома на понад 188 млн грн.

«Зокрема одне з журналістських розслідувань показало, що мати військкома минулого року стала власницею житлового будинку в Іспанії вартістю понад 4 млн євро. Також з’ясувалось, що, окрім елітної закордонної нерухомості, вона цьогоріч придбала ще й автомобіль Mercedes-Benz EQV за майже 3 млн грн», - зауважили у ДБР.

Згодом правоохоронці встановили, що й теща ексвійськкома впродовж останніх років стала власницею коштовного автопарку, не маючи для цього достатніх коштів законного походження. До нього входили: Toyota Land Cruiser Prado, Mercedes-Benz G 63 AMG, Toyota Land Cruiser.

Читайте також: Збагатився на 14 мільйонів: заступника одеського військкома викрили в корупції

Дружина ексвійськкома також придбала офісне приміщення в Іспанії вартістю 737 тис. євро, не маючи для цього достатньої кількості законно отриманих активів та доходів.

Розпочато ознайомлення сторони захисту з матеріалами провадження, після чого справа буде передана до суду.

Як повідомляв Укрінформ, начальник Одеського обласного територіального центру комплектування Євген Борисов був звільнений із займаної посади після оприлюднення ЗМІ інформації про те, що його родина під час повномасштабної війни придбала на іспанському узбережжі нерухомості та автівок на мільйони доларів.

22 липня 2023 року колишньому військкому оголосили підозру у незаконному збагаченні на сотні мільйонів гривень та в умисному ухиленні від несення служби.

25 липня Печерський райсуд Києва обрав Борисову запобіжний захід у вигляді тримання під вартою з можливістю внесення 150 млн грн застави.

У листопаді суд залишив його під вартою.

У грудні 2023 року в Іспанії ДБР спільно з місцевою поліцією провело обшуки в іспанській нерухомості Борисова. Майно арештоване.

Фото: ДБР

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-