Росія проводить щонайменше три наступальні операції на трьох напрямках сходу України - ISW

Росія проводить щонайменше три наступальні операції на трьох напрямках сходу України - ISW

Укрінформ
Російські війська проводять щонайменше три операції на оперативному рівні на трьох напрямках на сході України, які не є взаємодоповнюючими, але дозволяють силам РФ надавати пріоритет тактичним успіхам на обраному ними секторі.

Про це повідомляється у звіті Інституту вивчення війни (ISW), передає Укрінформ.

Аналітики ISW вважають, що українським військам буде дедалі важче протистояти цим російським зусиллям, чим довше Україна залишатиметься без подальшої військової допомоги з боку США.

Український головнокомандувач генерал-полковник Олександр Сирський заявив 13 квітня, що ситуація на сході України значно погіршилася за останні дні, і що російські війська проводять механізовані атаки на Лиманському, Бахмутському та Покровському напрямках.

У звіті зазначається, що зусилля РФ в районі Часового Яру та на Лиманському і Покровському напрямках спрямовані на досягнення важливих операційних цілей. Однак ці операції не є взаємодоповнюючими, і російські сили, схоже, все ще чергують акценти між різними напрямками, а не фокусуються на всіх трьох одночасно.

ISW зазначає, що українські війська успішно оборонялися від попередніх подібних наступальних дій Росії на оперативному рівні, коли мали ресурси, які США нині не надають.

Аналітики наголошують, що зараз українські війська відчувають значний дефіцит артилерійських снарядів та засобів ППО, які є критично важливими компонентами їхнього захисту, а російські війська користуються цим дефіцитом і поліпшенням погодних умов.

Військове командування РФ, ймовірно, оцінює, що українські війська не зможуть захиститися від нинішніх і майбутніх російських наступальних операцій через затримки або остаточне припинення військової допомоги США.

«Якщо Сполучені Штати не відновлять надання допомоги Україні, а українським військам і надалі бракуватиме необхідних артилерійських боєприпасів і засобів ППО, навіть погано навчені й погано оснащені російські війська можуть бути здатні проводити успішні наступальні операції», - зазначається у звіті ISW.

На думку аналітиків інституту, окупанти активізують зусилля для захоплення Часового Яру. «Наступальна операція із захоплення Часового Яру відкриє російським військам найближчі перспективи оперативно значущого просування вперед, оскільки захоплення міста, ймовірно, дозволить російським військам розпочати подальші наступальні операції проти міст, які фактично формують значний оборонний пояс України в Донецькій області», - йдеться у звіті.

Російські війська вже давно мають на меті захопити групу великих міст Донецької області, які включають Слов'янськ, Краматорськ, Дружківку та Костянтинівку.

Читайте також: Атаки Росії змусили Україну обирати між забезпеченням ППО на фронті або населених пунктів - ISW

Водночас ISW не прогнозує, що росіянам вдасться захопити будь-яке з цих міст у найближчій перспективі. Однак висловлює ці міркування щодо загрози, яку може становити захоплення російськими військами Часового Яру, оскільки це є ймовірним найбільш небезпечним варіантом розвитку подій (MDCOA), особливо якщо США швидко не відновлять надання військової допомоги Україні.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Генштабу України, загальні бойові втрати російської армії в Україні з 24 лютого 2022 року по 14 квітня 2024 року становлять близько 453 тисяч 650 осіб, з них ще 890 осіб - за останню добу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-