З початку російсько-української війни загинули 83 українські медійники

З початку російсько-української війни загинули 83 українські медійники

Укрінформ
З  2014 по 2024 роки росіяни вбили 83 представників медіа України.

Про це під час презентації кампанії Ради Європи «Журналісти мають значення» повідомила керівниця відділу моніторингу свободи слова Інституту масової інформації Катерина Дячук, передає Укрінформ.

«83 українські медійники загинули з початку російсько-української війни з 2014 по 2024 роки. Це дані станом на 8 квітня 2024 року», – сказала Дячук.

Вона зазначила, що за період з 2014 до 2022 року загинуло сім журналістів, з них троє - під час виконання професійної діяльності, четверо – як учасники бойових дій.

За інформацією ІМІ, з початку повномасштабного вторгнення росіяни вбили 76 медійників, 10 з яких - під час виконання редакційного завдання, 66 – як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів чи катувань.

Дячук поінформувала, що загалом з початку повномасштабного вторгнення Росія вже скоїла 575 злочинів проти журналістів та медіа. За її словами, відомо про 14 зникнень, 24 викрадення, 30 поранень журналістів.

Читайте також: В Україні стартує кампанія про безпеку медійників в умовах воєнного стану

Крім того, росіяни здійснили 18 обстрілів телевеж, 42 обстріли журналістів, 18 захоплень та нападів на редакції медіа, 28 захоплень українського мовлення, 68 переслідувань журналістів, погроз, залякувань, 73 кіберзлочини.

234 медіа припинили свою роботу через війну Росії проти України. Відомо про 10 блокувань росіянами інтернет-доступу до медіа, 6 спроб юридичного тиску на медіа.

Як повідомляв Укрінформ, 5 квітня в Запоріжжі під час російського ракетного обстрілу було поранено кореспондентку видання Ольгу Звонарьову. За словами лікарів, на відновлення їй знадобиться від одного до двох місяців.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-