Дрони вразили на ЗАЕС обладнання спостереження та військову техніку - МАГАТЕ

Дрони вразили на ЗАЕС обладнання спостереження та військову техніку - МАГАТЕ

Укрінформ
У неділю на окупованій Запорізькій АЕС та поблизу неї впали три безпілотники, які вразили обладнання для спостереження та зв'язку на даху реактора 6-го енергоблока та військовий автомобіль.

Як передає Укрінформ, про це повідомляється на сайті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ).

"Після отримання інформації від ЗАЕС (російської окупаційної адміністрації на Запорізькій АЕС – ред.) про атаки безпілотників, експерти МАГАТЕ, які перебувають на майданчику, виїхали на три вражені локації. Вони змогли підтвердити фізичний вплив вибухів безпілотників, у тому числі на одній з шести реакторних будівель станції, де, як виявилося, було уражено обладнання для спостереження та зв'язку. Коли вони перебували на даху реактора 6-го енергоблока, російські війська відкрили вогонь по тому, що виглядало як безпілотник, який наближався. Після цього пролунав вибух біля будівлі реактора", - йдеться у повідомленні.

Команда МАГАТЕ повідомила, що спостерігала залишки безпілотників у цьому та двох інших місцях на станції. "На одному з них, за межами лабораторії, вони побачили плями крові поруч з пошкодженим військовим транспортним засобом, що вказує на щонайменше одну жертву“, - йдеться у заяві.

Експерти агентства також повідомили, що протягом дня чули вибухи та стрілянину на місці події. Крім того, команда МАГАТЕ чула кілька вихідних пострілів з артилерії з місця поруч із ЗАЕС.

Експерти МАГАТЕ не виявили "жодних структурних пошкоджень систем, конструкцій і компонентів, важливих для ядерної безпеки". Водночас вони повідомили, що спостерігали незначні поверхневі обгорання верхньої частини даху купола реактора на енергоблоці №6 і подряпини на бетонній плиті, що підтримує резервуари для зберігання первинної води для підживлення реактора.

Читайте також: Україна не причетна до жодних збройних провокацій на території окупованої Росією ЗАЕС - Юсов

"Хоча пошкодження на енергоблоці №6 не поставило під загрозу ядерну безпеку, це був серйозний інцидент, який потенційно міг підірвати цілісність системи захисної оболонки реактора", - заявив генеральний директор МАГАТЕ Рафаель Гроссі.

Він засудив будь-які атаки на атомну електростанцію та закликав військових, які приймають рішення, "утриматися від будь-яких дій, що порушують основні принципи захисту ядерних об'єктів".

Як повідомляв Укрінформ, раніше сьогодні Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) заявило, що на території Запорізької АЕС зафіксували вибух дрона.

Раніше МАГАТЕ поінформувало, що йому відомо про повідомлення та фотографії, пов'язані з присутністю російських військових та техніки всередині одного з машинних залів Запорізької АЕС, однак присутнім на станції експертам агентства не дають повний доступ до всіх зон станції.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-