Європа не може компенсувати військову допомогу США, але здатна робити більше - експерт

Європа не може компенсувати військову допомогу США, але здатна робити більше - експерт

Укрінформ
Європейська військова допомога не може компенсувати відсутність американської, але чеська ініціатива із закупівлі снарядів для України свідчить, що Європа може робити набагато більше, ніж вважалося раніше.

Таку думку висловив експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Олександр Краєв в ефірі національного телемарафону «Єдині новини», передає Укрінформ.

«До того як Чехія змогла знайти 800 тисяч снарядів для України, були величезні сумніви. Зараз ми бачимо, що Європа завдяки своєму «більш м’якому» іміджу і контактам на Глобальному Півдні, у Центральній Азії може набагато більше. І не тільки тому, що європейці зараз переводять економіку на військові рейки, вони вміють застосовувати військову дипломатію», - сказав експерт у відповідь на запитання, чи здатна європейська військова допомога компенсувати відсутність американської.

У цьому контексті він зауважив, що США через різке протистояння з Китаєм і Росією виглядають «як агресивна сторона», і мало які треті країни готові йти з ними на співпрацю.

«З європейцями тут набагато простіше. Вони за останні 30 років створили собі дуже м’який поблажливо-дипломатичний імідж, і це грає їм на руку. Тому повністю закрити питання щодо (військової допомоги - ред.) США майже неможливо... Але зараз Європа показує місяць за місяцем, що вони можуть пришвидшитися, що вони можуть працювати», - зазначив Краєв.

Він додав, що «єдиною проблемою Німеччини і Європи» є Олаф Шольц, який, за його словами, не готовий бути «канцлером війни».

Читайте також: Франція передасть Україні ракети, бронемашини та боєприпаси з дистанційним керуванням - Лекорню

На думку експерта, на даному етапі відмова надавати Україні «Тауруси» є його особистою позицією.

«Є Міністерство оборони (ФРН – ред.), Міністерство закордонних справ, кабінет, який підбирав Шольц - вони всі кажуть, що «ми готові дати «Тауруси», ми готові робити більше, давайте і спеціалістів, і ракети». Виробники кажуть, що знайшли фінансування. А Шольц залишається останнім, чиї аргументи є абсолютно індивідуальними», - констатував Краєв.

Як повідомлялося, Німеччина профінансує закупівлю 180 тисяч артилерійських снарядів для України в межах чеської ініціативи. ФРН планує внести у чеський план закупівлі боєприпасів для України €576 мільйонів ($618 мільйонів).

Фото надане Олександром Краєвим

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-