Європейські партнери можуть зняти «червоні лінії» для своєї зброї - експерт

Європейські партнери можуть зняти «червоні лінії» для своєї зброї - експерт

Укрінформ
Європейські країни зараз набагато краще усвідомлюють загрози і розуміють, що потрібно знімати встановлені раніше обмеження щодо підтримки України.

Таку думку висловив експерт з питань регіональної безпеки Національного інституту стратегічних досліджень Олексій Їжак в ефірі Українського радіо, передає Укрінформ.

"В умовах, коли Сполучені Штати відверто гальмують і говорять, що в такому обсязі і в такому вигляді залучення їх до НАТО і допомоги Україні не буде, Європа активізується і починає запускати всі процеси, які були не важливі раніше. Бо раніше вважали, що Європі нічого не загрожує, США захищають і взагалі загроз не існує. Тому ці процеси відбуваються зараз. Вони мають дві головні мети – як захиститися Європі в разі широкомасштабного російського нападу і як допомогти Україні, щоб цього нападу не сталося", - зазначив експерт.

За його словами, стало очевидно, що завершити цю війну неможливо без того, щоб перенести її на територію Росії.

"Зараз всім зрозуміло, що Росія говорить про ядерну війну тільки для того, щоб унеможливити перемогу України і надання допомоги. Європейські країни, особливо ті, які пам'ятають, що таке російська загроза, розуміють, що зараз треба переходити ті червоні лінії, які Сполучені Штати колись намалювали разом з Росією. Але в умовах, коли США зменшують свою допомогу, європейці можуть застосувати свій основний політичний ресурс – зняти червоні лінії для тієї зброї, яка в них є. В принципі, це дуже позитивний процес, що європейці можуть так мислити", - заявив Їжак.

Читайте також: Макрон: Той, хто думає, що Росія зупиниться на Україні, помиляється

За його словами, Росія може напасти будь-де, де відчує слабкість. "Для того, щоб зберегти режим влади Путіна, Росії потрібно воювати. І вони будуть воювати з усіма там, де відчують слабкість. За оцінками розвідувальних служб, якщо Росія зараз зможе заморозити війну в Україні, то через 3 роки вона буде здатна провести нову велику гібридну операцію. Тобто, умовно кажучи, зібрати 1 мільйон сирійців і відправити штурмувати кордони Фінляндії і Польщі. А років через 10 вона зможе відновити збройні сили настільки, що зможе провести велику військову операцію", - вважає експерт.

Він додав, що для того, щоб цього не сталось, найбільш очевидну стратегію сформулювала Польща, узгоджену з Францією. Вона полягає у тому, що потрібно "збільшувати оборонні витрати Європи, виробляти більше зброї і готуватись". "А, по-друге, треба допомогти Україні. Бо поки Україна воює і відновлює свою територію, доти Росія не зможе почати планувати велику військову операцію проти країн НАТО", - сказав Їжак.

Як повідомляв Укрінформ, заявив Путін у телеінтерв'ю, що в разі потреби Росія технічно готова до ядерної війни. За його словами, ядерні сили РФ постійно перебувають у стані бойової готовності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-