До судів передали 246 справ щодо воєнних злочинів РФ в Україні - експерт

До судів передали 246 справ щодо воєнних злочинів РФ в Україні - експерт

Фото
Укрінформ
До судів передані 246 справ щодо воєнних злочинів Російської Федерації на території України.

Про це керівниця проєкту з моніторингу судів у справах війни Медійної ініціативи за права людини Оксана Расулова повідомила на пресконференції в Укрінформі.

“Уже понад 120 тисяч воєнних злочинів задокументував Офіс генерального прокурора. Водночас на наш запит нам відповіли у Державній судовій адміністрації, що до суду передали всього 246 справ з оцих всіх тисяч і тисяч”, - сказала Расулова.

Вона зауважила, що українське законодавство “бачить” постраждалих від воєнних злочинів у справах щодо воєнних злочинів так само як постраждалих у будь-якому іншому кримінальному провадженні.

“Тобто для українського законодавства немає різниці, чи це людина, постраждала у справі про крадіжку, чи це людина, яка постраждала у справі, наприклад, про зґвалтування в окупації. В українському законодавстві це один і той самий тип постраждалих. Відповідно, це визначає, як із самого старту система ставиться до людини”, - сказала Расулова.

На думку юристки, адвокатки “ЮрФем”, представниці постраждалих у судах Марти Змислої, в Україні потрібно загалом змінити систему надання допомоги та підходи до надання допомоги постраждалим від СНПК (сексуальне насильство, пов'язане з конфліктом — ред.).

“Як тільки ми змінимо, удосконалимо підходи, то, відповідно, буде більша кількість звернень. Станом на сьогодні, за останніми даними ОГП, зафіксовано 274 випадки СНПК, це не відображає реальних масштабів цих злочинів і, безумовно, значна кількість того, що трапилося, ще не повідомляється у правоохоронні органи через різні причини”, - сказала Змисла.

Серед таких причин, за її словами, стигматизація в українському суспільстві, страх постраждалих звертатись до правоохоронних органів через викривлене уявлення про розслідування справ, неодноразові допити, тривалість судового процесу, загалом недовіра до правоохоронних органів.

“Ми це поступово крок за кроком маємо змінювати. Станом на сьогодні в нас вже є два законопроєкти, зареєстровані у Верховній Раді. Один стосується створення реєстру постраждалих від злочинів, заподіяних збройною агресією РФ проти України. І другий має у фокусі своєї уваги створення системи репарацій в Україні, запровадження невідкладних проміжних репарацій, які не лише виражатимуться у грошовому вимірі, а й будуть за собою нести і створення відповідних реабілітаційних програм, що включатиме і медичну, і освітню, і юридичну підтримку тощо”, - сказала юристка.

На її переконання, “лише коли ми крок за кроком удосконалимо систему надання допомоги постраждалим від СНПК, це вплине на стан звернення по допомогу”.

Як зазначила представниця Координаційного центру підтримки постраждалих і свідків Вероніка Плотнікова, зазначені законопроєкти “стосуються перш за все проміжних репарацій для постраждалих від СНПК”.

Читайте також: Доповідь комісії ООН про війну в Україні засвідчує небачені з часів Другої світової звірства - МЗС

“І ми говоримо не про реєстр постраждалих від воєнних злочинів, а про облік всіх осіб, яким війною було завдано шкоди. В той же час ініціатива Офісу генерального прокурора, яка в подальшому буде нами реалізуватися, ... це якраз Єдиний реєстр постраждалих від воєнних злочинів з урахуванням того, що воєнні злочини на території України вчинялися з 2014 року”, - уточнила Плотнікова.

Як повідомляв Укрінформ, у Єдиному реєстрі досудових розслідувань наразі зафіксовано відомості щодо понад 128 тисяч постраждалих від воєнних злочинів, з кожним днем повномасштабної війни з РФ ця кількість зростає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-