Битва за Україну. День сімсот тридцять восьмий

Битва за Україну. День сімсот тридцять восьмий

Укрінформ
РФ вдарила дронами по багатоповерхівці в Одесі, семеро загиблих, серед них діти. ЗСУ збили ще один Су-34 на сході 

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять восьмий день Великої війни: чим жили Україна та українці 2 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Атака дронами по Одесі

- В Одесі внаслідок нічної атаки дронів зруйновані 18 квартир багатоповерхівки, 7 пошкоджені, семеро людей загинули, серед них трирічна дитина і немовля, восьмеро травмовані, серед них одна дитина, врятовано 5 осіб, під завалами можуть перебувать 11 людей – ДСНС, Генпрокуратура.

- Пошукові роботи тривають. Від ДСНС залучено 95 рятувальників та 22 одиниці техніки. На місці також працюють психологи ДСНС та кінологічні розрахунки – ДСНС.

- В Одесі та області 3 березня оголошено днем жалоби за загиблими під час ворожої атаки дронів на місто – Олег Кіпер, начальник Одеської ОВА.

- Президент Зеленський після нічної атаки російських дронів заявив, що Україні потрібно більше систем протиповітряної оборони від партнерів, і оприлюднив відео наслідків влучання дрона типу Shahed у житловий будинок в Одесі – Фейсбук Зеленського.

- Президент ПАРЕ Теодорос Русопулос у зв’язку з останньою атакою РФ на Одесу заявив, що Москва буде притягнута до відповідальності – соцмережа Х очільника ПАРЄ.

ЦИТАТИ

Міхаель Рот, голова комітету у закордонних справах Німеччини: «Україна зараз потребує прагматичної, швидкої допомоги, особливо боєприпасів і засобів протиповітряної оборони. В Європі зараз всі ховаються один за одного, а Кремль посміхається».

Марк Рютте, прем'єр-міністр Нідерландів: «Україна тепер має впевненість у нашій постійній підтримці та участі: не лише у всьому спектрі оборонної співпраці, а й у сферах відновлення, санкцій та боротьби за правду та справедливість. Ми стоїмо пліч-о-пліч з Україною разом із широкою міжнародною коаліцією країн-однодумців».

Дмитро Кулеба, міністр, закордонних справ: «Росія діє щоразу, коли Захід бездіяльний. Інвестуйте у виробництво, купуйте і забороняйте експорт за межі Європи вже зараз. Мета полягає не в тому, щоб діяти «стільки, скільки потрібно», а «так швидко і стільки, скільки потрібно». Дійте!»

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Повітряні сили повідомляють, що збили літак у п’ятницю на Східному напрямку. Су-34 намагався завдати удару по наших позиціях керованими авіабомбами – Повітряні сили ЗСУ.

- Зенітні ракетні комплекси відпрацювали по бойових літаках російських загарбників Су-34 і Су-35 на східному напрямку. Очікуємо підтвердження бажаного результату! – генерал-лейтенант Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

- ППО вночі знищила 14 із 17 дронів-камікадзе, які атакували Україну – Генштаб.

- Головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський за результатами заслуховування командирів на східному фронті прийняв кадрові рішення та відзначив дії бійців у боях за Орлівку, Бердичі та Новомихайлівку – Фейсбук Сирського.

- Росіяни намагалися здійснити черговий штурм позицій українських воїнів поблизу Новомихайлівки на Мар’їнському напрямку, але атака окупантів закінчилась для них втратами в живій силі і бронетехніці – 79-а окрема десантно-штурмова Таврійська бригада.

- Минулої доби на лівобережжі Херсонщини російські загарбники не змогли зібрати штурмових груп для проведення атак. Окупанти на цій ділянці фронту зазнають великих втрат – Наталія Гуменюк, речниця Сил оборони півдня України.

- На Таврійському напрямку за останні дві доби Сили оборони взяли в полон загалом 10 російських окупантів – бригадний генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія». Загальні втрати ворога за минулу добу становлять: у живій силі – 336 осіб; в озброєнні та військовій техніці – 38 одиниць, збили 258 БПЛА різних типів; знищили три склади боєприпасів.

- Українські військові ліквідували склад боєприпасів російських окупантів в Олешках Херсонської області – 11-а бригада Нацгвардії України.

- Російські А-50 вже шостий день не з’являються над Азовським морем – Юрій Ігнат, речник командування Повітряних сил ЗСУ. «Російські літаки будуть все частіше потрапляти в зону ураження Повітряних сил, бо у нас є засоби, якими можна їх збивати».

- Міноборони розпочало випробування спеціальних модульних бронежилетів для потреб ВМС та інженерних військ ЗСУ – Міноборони.

- На полігоні продемонстрували військовим медикам свої роботизовані платформи для евакуації поранених з поля бою одразу семеро виробників. Розробки перебувають на різних стадіях готовності – Мінстратегпром.

- Вранці в Санкт-Петербургу стався вибух в житловому будинку, ймовірно, у нього врізався безпілотник. Неподалік місця події розташована нафтобаза «Ручьи» – Радіо Свобода.

***

Дніпропетровщина

  • Ворог зранку обстріляв Нікопольщину, поранення дістали двоє жінок – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

Запоріжжя

  • Окупанти обстріляли селище Приморське неподалік Запоріжжя. Загинула людина – Запорізька ОВА.

Херсонщина

  • Росіяни вдарили по Херсону, поранено 79-річну жінку – Роман Мрочко, начальник Херсонської МВА.
  • росіяни обстріляли з артилерії територію Станіславської громади, загинув 53-річний чоловік – Херсонська облпрокуратура.

Харківщина

  • Від російської дронової атаки на Харків три людини постраждали – Харківська ОВА.
  • Від ворожого удару керованими авіабомбами (КАБ) по околицях м. Куп’янськ постраждав 55-річний волонтер – Харківська ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр внутрішніх справ Ігор Клименко провів нараду з ректорами навчальних закладів МВС на базі Львівського державного університету безпеки життєдіяльності – пресслужба МВС. Головні теми наради – відкриття ліцеїв військово-патріотичного спрямування при МВС.

- Міністерство освіти і науки розробило Дорожню карту створення умов для підвищення якості навчання державною мовою та мовами корінних народів і національних меншин (спільнот) у закладах загальної середньої освіти України на 2023-2027 роки – пресслужба МОН.

- Національний банк України оновив порядок визначення юридичних осіб, які є критично важливим для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період з метою бронювання військовозобов’язаних на період мобілізації та воєнного часу – сайт Нацбанку.

- З 1 березня Нацбанк ввів в обіг нову пам’ятну монету «Батьківське щастя» – пресслужба регулятора.

***

- Україна надала екстрену допомогу польській енергосистемі сумарною величиною 1540 МВт год. В Україні не спостерігається дефіцит потужностей, у резерві перебуває 14 одиниць генеруючого обладнання теплоелектростанцій – Міненерго.

- АТ «Укргазвидобування» у січні 2024 року сплатило до бюджетів усіх рівнів понад 2 млрд грн рентних платежів – пресслужба компанії.

- У січні 2024 року порівняно із січнем 2023-го через польський кордон проходили удвічі менше зернових та олійних з України – 240 тисяч тонн – Олег Хоменко, гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу.

- Станом на кінець лютого 2024 року на складах українських ТЕС та ТЕЦ накопичено понад 1 мільйон тонн вугілля, що на 236 тисяч тонн більше, ніж передбачалося графіком – Міненерго.

- Фонд державного майна України 26 лютого – 1 березня 2024 року провів 18 приватизаційних аукціонів, за результатами яких до бюджету буде залучено 219,6 млн грн – Віталій Коваль, голова ФДМУ.

- Станом на 1 березня з початку 2023/24 МР Україна експортувала 29,681 млн тонн зернових і зернобобових культур – ДМС.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Франція вивчає можливість дозволити перекидання в Україну свій спецназ та деякі інші підрозділи. Це повинно допомогти створити «стратегічну дилему» для російських терористів та захистити частину України від російських атак – Le Monde.

- Профільний комітет Європарламенту розгляне угоду про зону вільної торгівлі з Україною наступного тижня – Тарас Висоцький, перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України.

- Швейцарія приєдналась до 13-го пакета санкцій Євросоюзу проти Росії. Держава додала до чорного списку ще 106 фізичних і 88 юридичних осіб – сайт Федеральної ради держави.

- Шведський уряд ухвалив постанову про надання Україні спеціальних експортних кредитних гарантій – National Export Credits Guarantee Board (EKN) Швеції.

- У Чехії перебувають понад пів мільйона українців, 380 тисяч з яких прибули до країни з початку розв’язаної Росією повномасштабної війни – МВС.

- На склади вже надійшли 50 тисяч аптечок із законтрактованих з Німеччиною 500 тисяч, і вже найближчим часом їх передадуть у війська – Міноборони.

Прикордонники отримали від благодійної організації MK Foundation 50 мікроавтобусів Volkswagen Transporter – пресслужба ДПСУ.

- Британські фермери 2 березня привезли до Львова 27 пікапів із гуманітарною допомогою для українських захисників у рамках акції «Пікапи для миру» – Максим Козицький, начальник Львівської ОВА.

- Український інститут у Франції спільно з Університетом Сорбонни провели конференцію «Початковий злочин: Крим, Україна та десять років російської агресії». В амфітеатрі Рішельє обговорили культурний геноцид на окупованому Росією півострові – Укрінформ.

- Польсько-українська господарча палата, Конфедерація «Левіатан» та Спілка українських підприємців виступили зі спільним зверненням до урядів Польщі й України зробити все можливе, щоб «зупинити подальше руйнування спільних політичних, економічних та соціальних відносин» – Укрінформ.

***

- У партії Шольца закликали до співпраці з Макроном: суперечка небезпечна для України –  Міхаель Рот, голова комітету у закордонних справах.

- Глава французької дипломатії Стефан Сежурне вважає, що між Францією та Німеччиною немає розколу, незважаючи на очевидні розбіжності між президентом Емманюелем Макроном та канцлером Олафом Шольцом щодо України – Le Monde.

- Військова розвідка Німеччини перевіряє інцидент з розповсюдженням роспропагандою начебто розмови високопоставлених офіцерів Бундесверу щодо можливості використання далекобійних ракет Taurus в Україні – Олаф Шольц, канцлер Німеччини.

- Військово-повітряні сили (ВПС) Латвії заявили, що у п'ятницю з військової бази в Лієлварді піднялися німецькі винищувачі, щоб перехопити російські літаки поблизу територіальних вод Латвії – Delfi.

- Спікер угорського парламенту Ласло Кьовер підписав ратифікацію вступу Швеції до НАТО і направив закон до офісу президента – Reuters.

- Євросоюз домовився з Азербайджаном про збільшення поставок газу до країн-членів до 20 млрд кубометрів до 2027 року, а також необхідність збільшення пропускної спроможності наявної газотранспортної інфраструктури – Кадрі Сімсон, єврокомісар з питань енергетики.

- Контракти ООН з російськими авіакомпаніями добігають кінця, вони не будуть продовженні через позицію Міжнародної асоціації цивільної авіації – РБК. Російські авіакомпанії втратили майже всі контракти з миротворчими та політичними місіями ООН.

- Рішення припинити державну підтримку Російської православної церкви  (РПЦ) ухвалило Шведське агентство підтримки релігійних громад. Кремль використовував її як платформу для збору розвідувальної інформації – заява Шведського агентства з грантів для релігійних установ.

- Поставки зброї морським транспортом з Північної Кореї до Росії поки припинилися, що може бути спричинено затримкою у виробництві, логістиці чи то через якісь інші проблеми – NK Pro.

***

- Американські військові здійснили перше повітряне десантування гуманітарної допомоги в Газі в суботу – Reuters. Три літаки С-130 доставили понад 35 000 порцій їжі на територію, де, за даними ООН, чверть населення перебуває за крок від голоду.

- У Лівані в п’ятницю внаслідок ударів ізраїльської армії по прикордонному з Ізраїлем регіону на півдні країни загинули четверо бойовиків ісламістської організації «Хезболла» та ще троє були поранені – Xinhua.

ВОРОГ

- Росія провела випробування міжконтинентальної балістичної ракети (МБР) РС-24 «Ярс» для того, щоб вселити страх у західну аудиторію і таким чином послабити західну підтримку України – Інститут вивчення війни (ISW).

- Путін підписав щорічний указ про призов на військові збори громадян, які перебувають у запасі  – Українські новини.

- Підприємства Росії та Білорусі не дійшли згоди щодо вартості деталей і вузлів до ракетних систем залпового вогню «Град» – ГУР. Суперечка виникла під час зустрічі, коли делегація «Волатавто» презентувала папери з розрахунками – вартість окремих видів білоруської продукції перевищувала очікувану росіянами на 500-600%.

- Міністерство юстиції РФ внесло до реєстру «іноземних агентів» письменницю Людмилу Улицьку, яка виступила проти війни з Україною – The Moscow Times. Рік тому московським бібліотекам заборонили приймати та розповсюджувати книги письменників, які виступили проти війни в Україні, зокрема, Людмили Улицької.

- У Росії в день похорону російського опозиціонера Олексія Навального затримали 106 активістів у 20 містах країни – «ОВД-Инфо».

- Суди у чотирьох регіонах Росії прирівняли прізвище покійного опозиційного політика Олексія Навального до екстремістської символіки – російська служба "Радіо Свобода".

- У РФ активісти руху «АТЕШ» розклеїли листівки на будинках воєнних злочинців, які воювали проти України – Telegram-каналі «АТЕШ Гражданская сила».

- Уночі 2 березня на електропідстанції «Калінінська» в російському Єкатеринбурзі, від якої живляться три оборонні підприємства, стався вибух – росЗМІ. Пропагандисти заявляють, нібито причиною могло стати «коротке замикання». У ГУР прокоментували інформацію про підрив електропідстанції в Єкатеринбурзі.  «Деградація інфраструктури в РФ є відповідальністю російської влади. Бо в РФ є небайдужі громадяни, які не можуть миритися з путінською диктатурою і роблять усе, щоб звільнити власну країну» – Андрій Юсов, представник ГУР.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-