Сьогодні друга річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну

Сьогодні друга річниця повномасштабного вторгнення Росії в Україну

Укрінформ
Два роки тому близько 3:40 на територію Луганської області зайшла перша колона російських танків, а сама Україна здригнулася від перших ворожих ракет на своїй території.

Про це передає Укрінформ.

Цьогоріч, на другу річницю російського повномасштабного вторгнення в Україну планують приїхати лідери держав-партнерів. Зокрема, 24 лютого відбудеться онлайн-засідання лідерів країн G7 за участю України.

Крім того, Президент України Володимир Зеленський проведе пресконференцію в неділю, 25 лютого. У цей же день відбудеться конференція за участю військово-політичного керівництва України. Під час заходу йтиметься про розвиток української армії, інтеграцію України до ЄС і НАТО, відновлення фізичного і психічного здоров’я українців, які постраждали від війни.

Читайте також: Три лідери ЄС у спільній заяві відзначили мужність народу України

За два роки повномасштабної війни Україна завдала чималих втрат Росії як в живій силі, так і в озброєнні та ворожій техніці.

Станом на 23 лютого 2024 року Силами оборони України було вже ліквідовано близько 408 тисяч 240 російських загарбників

Також за цей період було знищено велику кількість ворожої техніки. Зокрема, 6526 ворожих танків, 12 410 бойових броньованих машин, 9916 артилерійських систем та іншого.

Читайте також: У Музеї історії України до річниці повномасштабного вторгнення відкрилася виставка «33/10»

Крім того, у рамках обмінів полоненими між Україною і РФ на батьківщину повернулося понад 2,6 тисяч українських воїнів та близько 150 цивільних осіб.

Однак, за два роки війни постраждало понад 30 тисяч мирних українців, близько 10 тисяч людей загинуло.

Станом на 23 лютого більше ніж 1758 дітей постраждало в Україні внаслідок повномасштабної збройної агресії РФ, 528 дітей загинуло та понад 1230 отримало поранення різного ступеня тяжкості.

Джерело: ДПСУ

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у зв’язку з другими роковинами повномасштабного військового вторгнення РФ в Україну подякував українським захисникам за відсіч ворогу.

"У небі. На землі. На воді. Удень і вночі. Щодня. Щохвилини. Щосекунди. Наші захисники й захисниці! Дякую за відсіч ворога! Дякую за захист нашої землі! Дякую за боротьбу за наше майбутнє! Вічна шана і вічна памʼять всім, хто віддав життя у боротьбі за суверенітет і територіальну цілісність!", – написав Стефанчук у Фейсбуці.

Він також подякував українському народові за стійкість, єдність, витримку, віру – в Україну й українську перемогу.

Прем'єр-міністр Денис Шмигаль написав у Фейсбуці, що за два роки повномасштабної війни з Росією Україна продемонструвала міць та витримку, єдність та самовідданість.

Як підкреслив Шмигаль, Україна також показала "незламний дух і характер, завдяки яким ми не лише зберегли нашу країну, але й змогли продовжити розбудовувати її та розвивати. Рухатися до наших цілей — до членства в ЄС і НАТО. І до нашої перемоги".

Кожен успіх України, на переконання очільника уряду, це заслуга кожного, хто продовжує боротися, хто продовжує працювати задля перемоги.

"Насамперед — це заслуга наших воїнів. Безмежна вдячність кожному захисникові. Ви — щит та опора держави. Ви бороните світло нашого майбутнього. А світло обов’язково перемагає темряву", - заявив Шмигаль.

Міністр оборони Рустем Умєров наголосив, що для звільнення України від російських загарбників потрібні єдність та співвідповідальність.

"Ворог збирався нас знищити за три дні. Але єдність війська і народу дали гідну відсіч. Якої не очікував агресор. Якої не очікував ніхто в світі. В ті лютневі дні командири разом зі своїми підрозділами приймали бій з переважаючими силами противника в лісах Чернігівщини і Київщини, в степах Приазовʼя та Причорноморʼя, на підступах до Харкова і Миколаєва під териконами Донеччини та Луганщини. В ті лютневі дні сотні тисяч чоловіків стояли в чергах до ТЦК, щоб захистити своїх рідних і близьких, приєднавшись до лав Сил безпеки і оборони", - написав Умєров у Фейсбуці.

На його переконання, в ті лютневі дні українці вистояли, бо діяли як єдиний організм.

"Ми показали самі собі, ми показали ворогу, ми показали світу, що рядки національного гімну “в ріднім краю панувати не дамо нікому” – це частина національної самосвідомості українського народу", - підкреслив він.

Як заявив міністр оборони, захисники і захисниці щоденно знищують більш як 1000 загарбників і перетворюють на металобрухт десятки танків, БМП та артсистем.

"Ми посилюємо Сили оборони новітньою технікою, як українського, так і іноземного виробництва. Підприємства ОПК працюють на повну потужність, щоб нашим солдатам було чим воювати. І їх буде більше", - запевнив він.

Фото: Генштаб ЗСУ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-