Літаки F-16 від Данії з’являться в Україні до літа - прем'єрка

Літаки F-16 від Данії з’являться в Україні до літа - прем'єрка

Укрінформ
Винищувачі F-16, які надасть Данія, з’являться у небі України до літа цього року, затримка пов’язана виключно з технічними моментом.

Про це прем'єр-міністерка Данії Метте Фредеріксен заявила у Львові на спільній з Президентом України Володимиром Зеленським пресконференції після підписання двосторонньої безпекової угоди, передає кореспондент Укрінформу.

«Ми всі дуже раді, що Данія збирається надати ці винищувачі у співпраці з Нідерландами, Бельгії та США. Це дуже потужна зброя… Я сподіваюсь, що нам вдасться найближчим часом, ще до літа, побачити F-16 в повітряному просторі України», - сказала Фредеріксен.

Вона пояснила затримку передачі винищувачів Україні виключно технічними питаннями, які потребують часу для вирішення.

«Єдина причина, чому ми затримуємося з передачею F-16 в Україну – це просто технічна причина, технічний момент. Бо потрібна серйозна інфраструктура для обслуговування цих винищувачів, а також навчання для F-16 набагато довше і триваліше, ніж для будь-яких інших систем зброї», - сказала прем’єрка.

Читайте також: Україна і Данія підписали безпекову угоду - Зеленський

Вона нагадала, що навчання українських пілотів почалося ще в серпні, і воно проходить «дуже швидко і дуже добре».

Своєю чергою Президент Володимир Зеленський зауважив, що винищувачі F-16 від своїх союзників Україна отримає в цьому році, але поступово.

«F-16 ми отримаємо в цьому році. Прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен сказала, що частину першої партії винищувачів ми можемо отримати у найближчі місяці, літні. Так, ми отримуємо частину, згідно з нашою домовленістю», - сказав Президент.

Він зазначив, що до цього будуть готові пілоти, технічні команди та інфраструктура.

«Я бачив робочий план щодо отримання літаків, він розбитий на деякі півріччя. Але не можу вам більше казати, конкретніше», - додав Зеленський.

Як повідомляв Укрінформ, Президент Володимир Зеленський на спільній пресконференції з прем’єр-міністром Данії Метте Фредеріксен у Львові наголосив, що саме Данія відіграла ключову роль у розблокуванні рішення про постачання винищувачів F-16 для України, і наша держава вдячна за "кожен з проявів данської підтримки".

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-