У ракеті КНДР, якою Росія атакувала Україну, виявили сотні деталей із Європи та США

У ракеті КНДР, якою Росія атакувала Україну, виявили сотні деталей із Європи та США

Укрінформ
Фахівці британської організації Conflict Armament Research (CAR) виявили сотні компонентів із європейських та американських компаній у північнокорейській балістичній ракеті, якою Росія атакувала Харків минулого місяця.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє CNN із посиланням на звіт CAR.

Експерти організації безпосередньо дослідили 290 компонентів із залишків балістичної ракети КНДР, знайдених у січні в Харкові. Зазначається, що 75% цих компонентів були розроблені та продані компаніями, зареєстрованими у США.

Інші 16% компонентів, знайдених у ракеті, були пов’язані із компаніями, зареєстрованими у Європі, а ще 9% – із компаніями, зареєстрованими в Азії. Більшість із проаналізованих компонентів включали навігаційну систему ракети.

У матеріалі зазначено, що ці дані CAR є «першим публічним підтвердженням того, що Північна Корея покладається на іноземні технології в розробці її ракетної програми».

Читайте також: Росія розблокувала частину активів КНДР в обмін на постачання зброї - NYT

У зведенні CAR йдеться, що виявлені західні компоненти можуть бути пов’язані із 26 компаніями із штаб-квартирами у США, Китаї, Німеччині, Японії, Нідерландах, Сінгапурі, Швейцарії і Тайвані. Однак доказів прямих поставок із перелічених країн до КНДР немає: ймовірно, компоненти були доставлені до Пхеньяна через посередників, в обхід санкцій.

Дослідження британської організації також показує, що компоненти ракети були виготовлені в період між 2021 та 2023 роками. Аналітики припускають, що північнокорейська ракета, якою Росія вдарила по Україні у січні, «не могла бути зібрана раніше березня 2023 року».

Як повідомлялося, 24 січня експерти CAR виявили на фрагменті однієї з балістичних ракет, яку Росія випустила по Україні, написаний від руки корейський ієрогліф.

Фото: Kyodo/PA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-