На конференції в Мюнхені відзначили роль OSINT у викритті кремлівської брехні

На конференції в Мюнхені відзначили роль OSINT у викритті кремлівської брехні

Укрінформ
OSINT - розвідка з відкритих джерел - допомагає Україні протистояти російському агресору, а також доводити світовій спільноті брехню Кремля.

Про це йшлося під час дискусії в рамках Мюнхенської безпекової конференції, передає кореспондент Укрінформу.

Як розповів керівник Planet Labs Вілл Маршалл, щодня фотографії Землі роблять 200 супутників цієї компанії, Вони передають понад 4 млн зображень, близько 20 супутників знімають одне місце десять разів на день.

«Це допомагає людям зрозуміти, що відбувається. І коли Путін каже, що Росія не цілить у цивільні об’єкти в Україні, ми показуємо розстріляні лікарні та школи в цей день, показуємо, де Росія вкрала в України збіжжя та відправила його в Туреччину та Сирію», - пояснив Маршалл. Він додав, що ці фото- та відеофакти використовує, зокрема, ООН для підготовки своїх доповідей.

Інформація з відкритих ресурсів допомагає рухатися в напрямку прозорості задля притягнення до відповідальності за воєнні злочини. За словами Маршалла, в Україні з початку агресії «розвідниками» стали сотні тисяч громадян, які надсилають фото та відео з найрізноманітніших приладів. Це стало «геймченджером», перевагою України, і Захід у цьому має повчитися.

Читайте також: Кораблів ЧФ РФ у Севастополі дедалі менше - OSINT-дослідник

З таким твердженням погодився Еліот Хіггінс, засновник і креативний директор Bellingcat, який назвав Україну добрим прикладом використання розвідувальної інформації з відкритих джерел. Сам ресурс Bellingcat перед війною фіксував переміщення російської техніки поблизу України, а останні два роки – факти, які можуть свідчити про воєнні злочини з подальшим притягненням винних до відповідальності.

Заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Верховної Ради Євгенія Кравчук зазначила, що на відміну від Росії, де відповідною інформацією опікуються здебільшого спецслужби, в Україні це співробітництво між урядом, спеціальними центрами, створеними для боротьби з дезінформацією, і різноманітними неурядовими організаціями. Як приклад вона навела пошук викрадених українських дітей, для чого використовувалися, зокрема, соцмережі, в яких «нові батьки» викладали фото.

Кравчук застерегла західних партнерів проти легковажного сприйняття дезінформації, яку РФ використовує для впливу на демократичні країни за допомогою західних-таки експертів, включених у «мережу Кремля».

Читайте також: РФ розпочала кампанію «Перун» - для виправдання агресії залучає зарубіжних журналістів і блогерів

«Це проблема багатьох демократій: ви плутаєте свободу слова та їхню дезінформацію, Кремль використовує це», - сказала депутатка.

Як відомо, OSINT-розвідка, стосується збору та аналізу інформації на основі загальнодоступних джерел. Зокрема, нідерландська група журналістських розслідувань Bellingcat займається публікацією інтерактивних карт знищених росіянами цивільних об’єктів в Україні. Портал Oryx здобув міжнародну популярність завдяки підрахункам військових утрат на основі візуальних доказів та свідчень із соціальних мереж.

OSINT-групи також використовують такі інструменти, як додатки для розпізнавання облич з метою ідентифікації виконавців воєнних злочинів, зокрема різанини в Бучі.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-